13e dag

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Er van uitgaande dat er in een volk brias aanwezig is zal het maximaal 13 dagen duren voordat er in een moerloos geworden volk weer (een) jonge koningin(en) wordt geboren.


Met nadruk maximaal 13 dagen, want redcellen worden op larfjes aangezet, niet op de eitjes. Hierdoor duurt het 'maar' maximaal 13 dagen voordat er een nieuwe koningin is - 6 dagen larve plus 7 dagen pop.

Dit kan korter zijn dan 13 dagen omdat er ook redcellen kunnen worden aangezet op larfjes die al 3 dagen oud zijn[1] (het schijnt zelfs wel eens voor te komen dat er redcellen worden aangezet op 4-daags larfjes, maar waarschijnlijk gebeurt dit alleen als het volk niet de beschikking heeft over jongere larfjes).


Let wel: Als het volk 's ochtends moerloos wordt gemaakt dan geldt diezelfde dag nog als dag 1. Als het volk 's avonds moerloos wordt gemaakt, dan geldt pas de volgende dag als dag 1.


Maximaal 13 dagen dus als er brias aanwezig is. In de uitzonderlijke situatie dat er in het moerloos geworden volk alleen eitjes aanwezig zijn dan kan het toch langer duren. Immers, de eitjes moeten dan eerst nog larve worden. Die tijd komt er bovenop.


Voetnoten

  1. Met name broedafleggers hebben nog wel eens "haast", en maken dan (ook) redcellen maken op oudere larven.