Apis cerana javana: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 9: Regel 9:
  
 
Onderstaande opnamen van de ''Apis cerana javana'' dateren van juli/augustus 2011, en zijn opgenomen te Bali.
 
Onderstaande opnamen van de ''Apis cerana javana'' dateren van juli/augustus 2011, en zijn opgenomen te Bali.
[[Image:javana.flv\]\]
+
[[Image:javana.flv]]
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Versie van 16 mrt 2016 om 13:53

De apis cerana javana is duidelijk kleiner dan onze honingbij. Dat is ook goed af te leiden uit dit stukje javana-werksterraat bovenop werksterraat van de mellifera (i.c. buckfast). De celletjes zijn een stuk kleiner.
Links een gestorven cerana javana. Rechts een gestorven mellifera (buckfast F1).

De Apis cerana javana is zoals de naam al aangeeft een van de ondersoorten[1] van de Apis cerana. Het verspreidingsgebied van de javana is van oorsprong Zuid-Oost Azie, en de westerse eilanden van Indonesie, maar de mens heeft de javana inmiddels verder oostwaarts verspreid naar Nieuw-Guinea (1977) en verder.

In 2003 koloniseerde de javana ook de Salomonseilanden en verdreven daar met succes onze (eveneens niet inheemse) westerse honingbij.

Inmiddels is de javana ook al bij herhaling in Australië waargenomen. In Australië werkt men tot op heden met onze (veel meer honing per volk opleverende) westerse honingbij, en dat wil men ook graag blijven doen. Gewaarschuwd door de gang van zaken op de Salomonseilanden probeert men de opmars van de Apis cerana javana in Australië dan ook tegen te houden.


Onderstaande opnamen van de Apis cerana javana dateren van juli/augustus 2011, en zijn opgenomen te Bali. Bestand:Javana.flv


Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.