Apis mellifera: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Apis mellifera'''<ref>In de tiende druk van «Systema Naturae» van 1758 gaf Linnaeus aan onze honingbij de naam Apis Mellifera (honingdraagster). In de twaalfde dr...')
 
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Apis mellifera'''<ref>In de tiende druk van «Systema Naturae» van 1758 gaf Linnaeus aan onze honingbij de naam Apis Mellifera (honingdraagster). In de twaalfde druk veranderde hij dat in Apis Mellifica (honingmaakster) en ook deze laatste benaming wordt nog veelvuldig gebruikt.</ref> is slechts één van de soorten uit het geslacht ([[Apis]]), vandaar de toevoeging 'mellifera''.
+
[[image:Verspreidingsgebied-mellifera.jpg|thumb|300px|right|Het natuurlijke verspreidingsgebied van onze westerse honingbij. Ook in geheel Afrika en het Midden-Oosten dus!]]
[[image:geo-mellifera.gif|thumb|Oorspronkelijke verspreiding van een aantal van de verschillende rassen van de soort Apis Mellifera|right|600px]]
+
De ''' ''Apis mellifera'' ''' (in de volksmond ook wel de westerse- of de europese honingbij genoemd) is slechts één van de soorten uit het geslacht (''[[Apis]]''), en komt van nature alleen voor in Europa, Afrika en het uiterste westen van Azië. Dit verspreidingsgebied is dus anders / groter dan de namen '''westerse honingbij''' of '''europese honingbij''' doen vermoeden.
  
Als in Imkerpedia over [[onze honingbij]] wordt gesproken dan worden de Apis mellifera bijenvolken bedoeld die in onze Lage Landen worden gehouden (te weten de [[bastaardbij]], [[buckfast]], en [[Apis mellifera carnica|carnica]]).
 
  
Elders in Europa, en in Afrika en het Midden Oosten zijn er echter nog veel meer Apis mellifera rassen:
+
[[image:Geo-mellifera.gif|left|600px|thumb|De noordelijke ondersoorten van de westerse honingbij.]]
* [[Apis mellifera adamii]], Kreta.
+
In dit immense gebied is er sprake van allerlei min of meer geïsoleerde gebieden met verschillende klimatologische omstandigheden die hebben geleid tot verschillende ondersoorten<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref>. Op grond van door [[Goetze|Gottfried Goetze]] bepaalde uiterlijke kenmerken, zijn er binnen de soort Apis mellifera in totaal zelfs zo'n '''[[ondersoorten van de Apis mellifera|kleine dertig ondersoorten]]''' te onderscheiden.
* [[Apis mellifera adansonii]], Nigeria, Burkina Faso.
+
* [[Apis mellifera anatolica]], Anatolië, Noordelijk Irak en Armenië
+
* [[Apis mellifera armeniaca]], Kaukasus en Armenië.
+
* [[Apis mellifera carnica]], Noordelijke Balkan, Oostelijke Alpen, het Krain-gebied in Slovenië.
+
* [[Apis mellifera caucasica]], Kaukasisch gebergte.
+
* [[Apis mellifera capensis]], Zuid-Afrika (aan de Kaap).
+
* [[Apis mellifera cecropia]], Zuid Griekenland.
+
* [[Apis mellifera cypria]], Cyprus.
+
* [[Apis mellifera iberica]], Iberisch schiereiland.
+
* [[Apis mellifera intermissa]], Noord-Afrika.
+
* [[Apis mellifera jemenitica]],  Somalië, Oeganda, Soedan, Jemen.
+
* [[Apis mellifera lamarckii]], Langs de Nijl in Egypte en Soedan.
+
* [[Apis mellifera ligustica]], Italië (exclusief Sicilië).
+
* [[Apis mellifera litorea]], Oost-Afrika.
+
* [[Apis mellifera macedonica]], Macedonische Republiek, en Noord-Griekenland.
+
* [[Apis mellifera major]], het rifgebergte (Noord-westen van Marokko).
+
* [[Apis mellifera meda]], Irak.
+
* [[Apis mellifera mellifera]], geheel West- en Noord-Europa.
+
* [[Apis mellifera monticola]], gebergten Oost-Afrika (tussen 1500 en 3100 meter).
+
* [[Apis mellifera nubica]], Soedan.
+
* [[Apis mellifera pomonella]], Tiensjan gebergte.
+
* [[Apis mellifera remipes]],
+
* [[Apis mellifera ruttneri]], Maltezer eilanden.
+
* [[Apis mellifera sahariensis]], Marokkaanse Oasen Noordwest-Afrika.
+
* [[Apis mellifera scutellata]], Centraal- en West-Afrika.
+
* [[Apis mellifera sicula]], Sicilië.
+
* [[Apis mellifera syriaca]], Nabije Oosten en Israël.
+
* [[Apis mellifera unicolor]], Madagaskar.
+
  
  
De [[buckfast]] is, hoewel inmiddels redelijk stabiel verervend, (nog) geen ras.
+
Deze ondersoorten verschillen overigens vaak niet alleen kwa uiterlijk van elkaar. Er zijn ook grote verschillen als het gaat om gedragingen als zwermlustigheid, agressiviteit, [[haaldrift]], etc. Het is ook niet verwonderlijk dat de noordelijke ondersoorten meer voorraden (voor de winter) aanleggen dan de zuidelijke ondersoorten, en zo zijn er nog wel meer verschillen tussen de gedragingen van de verschillende ondersoorten, beïnvloed door de soms ook grote verschillen in de omstandigheden waaronder ze moeten overleven.
 +
 
 +
 
 +
In de Lage Landen komt van oorsprong de ondersoort [[Apis mellifera mellifera]] (de donkere bij) voor, met een verspreidingsgebied vanaf boven de Pyreneeën tot aan de Oeral.
 +
 
 +
Door de import van allerlei andere ondersoorten komt deze donkere bij echter nog nauwelijks in zijn zuivere vorm voor. Als in Imkerpedia dan ook over [[onze honingbij]] wordt gesproken dan worden de (kruisingen van de vooral noordelijke) Apis mellifera ondersoorten bedoeld die heden ten dage in onze Lage Landen worden gehouden.
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 18 okt 2011 om 20:17

Het natuurlijke verspreidingsgebied van onze westerse honingbij. Ook in geheel Afrika en het Midden-Oosten dus!

De Apis mellifera (in de volksmond ook wel de westerse- of de europese honingbij genoemd) is slechts één van de soorten uit het geslacht (Apis), en komt van nature alleen voor in Europa, Afrika en het uiterste westen van Azië. Dit verspreidingsgebied is dus anders / groter dan de namen westerse honingbij of europese honingbij doen vermoeden.


De noordelijke ondersoorten van de westerse honingbij.

In dit immense gebied is er sprake van allerlei min of meer geïsoleerde gebieden met verschillende klimatologische omstandigheden die hebben geleid tot verschillende ondersoorten[1]. Op grond van door Gottfried Goetze bepaalde uiterlijke kenmerken, zijn er binnen de soort Apis mellifera in totaal zelfs zo'n kleine dertig ondersoorten te onderscheiden.


Deze ondersoorten verschillen overigens vaak niet alleen kwa uiterlijk van elkaar. Er zijn ook grote verschillen als het gaat om gedragingen als zwermlustigheid, agressiviteit, haaldrift, etc. Het is ook niet verwonderlijk dat de noordelijke ondersoorten meer voorraden (voor de winter) aanleggen dan de zuidelijke ondersoorten, en zo zijn er nog wel meer verschillen tussen de gedragingen van de verschillende ondersoorten, beïnvloed door de soms ook grote verschillen in de omstandigheden waaronder ze moeten overleven.


In de Lage Landen komt van oorsprong de ondersoort Apis mellifera mellifera (de donkere bij) voor, met een verspreidingsgebied vanaf boven de Pyreneeën tot aan de Oeral.

Door de import van allerlei andere ondersoorten komt deze donkere bij echter nog nauwelijks in zijn zuivere vorm voor. Als in Imkerpedia dan ook over onze honingbij wordt gesproken dan worden de (kruisingen van de vooral noordelijke) Apis mellifera ondersoorten bedoeld die heden ten dage in onze Lage Landen worden gehouden.


Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.