Bastaard-honingbij: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Van oorsprong hadden we hier in de Lage Landen (en verder) het ras Apis Mellifera Mellifera. Door het invoeren van allerlei andere rassen (zoals Apis Mellifera Carni...')
 
k
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Van oorsprong hadden we hier in de Lage Landen (en verder) het ras Apis Mellifera Mellifera.
+
Van oorsprong hadden we hier in de Lage Landen (en verder) de ondersoort<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> [[Apis mellifera mellifera]]. Door het invoeren van koninginnen (of gehele volken) van allerlei andere ondersoorten (zoals [[Apis mellifera carnica]] en [[Apis mellifera ligustica]]) waarvan de [[darren]] ook met onze inheemse Apis mellifera mellifera [[paren|paarden]], hebben we hier in Nederland een mengelmoesje gekregen ('''Apis mellifera bastaard''' als het ware).
  
  
Door het invoeren van allerlei andere rassen (zoals Apis Mellifera Carnica en Apis Mellifera Ligustica) waarvan de darren ook met de Apis Mellifera Mellifera paarden, hebben we hier in Nederland een mengelmoesje gekregen (Apis Mellifera Bastaard als het ware).
+
Als je je [[koningin|koninginnen]] niet van een teler van een van de ondersoorten (of van het selectieteelt-product [[buckfast]]) betrekt, of als u uw jonge koninginnen niet op daarvoor bedoelde aparte [[bevruchtingsstation|bevruchtingsstations]] laat paren, dan krijgt u vanzelf de bastaard-honingbij.
  
Als je je koninginnen niet van een teler van een van de rassen betrekt (of van het teelt-product buckfast), of als u uw jonge koninginnen niet op daarvoor bedoelde aparte bevruchtingsstations laat paren, dan krijgt of heeft u vanzelf de bastaard-honingbij.
 
  
Daar is overigens allesbehalve vanzelfsprekend iets mis mee. U kunt immers zelf ook proberen te selecteren op de eigenschappen die u belangrijk vindt.
+
Overigens, ook met de bastaard-honingbij kan goed geïmkerd worden. Door alleen na te telen van de beste volken kunt u ook zelf de door u gewenste eigenschappen van uw volken proberen te versterken.
 +
 
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Huidige versie van 23 nov 2012 om 23:23

Van oorsprong hadden we hier in de Lage Landen (en verder) de ondersoort[1] Apis mellifera mellifera. Door het invoeren van koninginnen (of gehele volken) van allerlei andere ondersoorten (zoals Apis mellifera carnica en Apis mellifera ligustica) waarvan de darren ook met onze inheemse Apis mellifera mellifera paarden, hebben we hier in Nederland een mengelmoesje gekregen (Apis mellifera bastaard als het ware).


Als je je koninginnen niet van een teler van een van de ondersoorten (of van het selectieteelt-product buckfast) betrekt, of als u uw jonge koninginnen niet op daarvoor bedoelde aparte bevruchtingsstations laat paren, dan krijgt u vanzelf de bastaard-honingbij.


Overigens, ook met de bastaard-honingbij kan goed geïmkerd worden. Door alleen na te telen van de beste volken kunt u ook zelf de door u gewenste eigenschappen van uw volken proberen te versterken.


Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.