Bijenkorven: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 19: Regel 19:
 
* [[Bruidskorf]]
 
* [[Bruidskorf]]
 
* [[Drentsche korf]]
 
* [[Drentsche korf]]
 +
* [[Drentsche buikkorf]]
 
* [[Els-gigantkorf]]
 
* [[Els-gigantkorf]]
 
* [[Gravenhorster boogkorf]]
 
* [[Gravenhorster boogkorf]]

Versie van 14 nov 2010 om 13:58

onbekende korven nummer 3 en 4. Die korf met dat puntdak (nummer 4) is afkomstig uit Frankrijk. De vliegopening bestaat uit verscheidene ronde gaten, dat was om de hagedissen te beletten binnen in de korf te komen. Er zijn nog meer foto's van deze korf waar de naam e.d. nog niet van is achterhaald.

Momenteel worden de meeste bijenvolken gehouden in bijenkasten omdat daarin losse bouw mogelijk is.

Voorafgaand aan de ontdekking van deze losse bouw is er in de historie van het bijenhouden echter lang geimkerd met korven van (rogge)stro of buntgras. Het werken met deze behuizingen met vaste bouw gebeurde middels een eigen methode: de korfimkerij.

Als we het over deze korfimkerij hebben, dan hebben we het over het imkeren met korven die alleen via de onderzijde toegankelijk zijn (zoals bijvoorbeeld de Drentsche korf). Na de ontdekking van de losse bouw zijn er ook korven ontwikkeld voor losse bouw (zoals bijvoorbeeld de Gravenhorster boogkorf), in dat geval is er dus geen sprake meer van de traditionele korfimkerij.


Onderstaand volgt een opsomming van verschillende geïdentificeerde korven van stro of buntgras, en elders op Imkerpedia is er ook een opsomming van bijenklossen, bijenkasten en van overige bijenonderkomens. Op Imkerpedia staan bovendien een aantal nog niet geïdentificeerde bijen-behuizingen zoals op de foto hiernaast.


Een overzicht van korven


Navigatie