Bijensteek

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 7 dec 2010 om 20:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''bijensteek''' is uiteraard een steek van een bij. De fysiek reacties op zo'n bijensteek bij mensen van kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie groepen: * Ie...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bijensteek is uiteraard een steek van een bij. De fysiek reacties op zo'n bijensteek bij mensen van kunnen grofweg worden onderverdeeld in drie groepen:

  • Iemand reageert niet na een steek en heeft nergens last van;
  • Er ontstaat plaatselijk een zwelling variërend in grootte van enkele centimeters tot een heel ledemaat dat gezwollen kan raken. Bij imkers die vaker worden gestoken worden deze reacties in de loop van het bijenseizoen meestal steeds milder;
  • Reacties die wijzen op een bijenallergie. Er ontstaan klachten op afstand van de steek, zoals bijv. jeuk, algehele roodheid, galbulten, misselijkheid, braken, duizeligheid, hartkloppingen, benauwd gevoel in de keel of op de borst, ademnood, bloeddrukverlaging en shock. Pijn geeft een vaatverwijding waardoor gif tevens sneller door het lichaam wordt verspreid.

Personen die de ziekte, resp. verschijnselen van Mastocytose hebben, zijn na het steken van een bij binnen 5 minuten overleden.

Na een bijensteek zal de angel van de bij, bestaande uit driedelen en een gifblaasje met zenuw en een inhoud van 0,3 mg bijengif nog ca 3 - 10 minuten blijven werken om het gif uit de gifblaas te werken. Met de nagel of een scherp voorwerp kan de angel er snel uitgeschraapt worden. Dus nooit met de vingers of pincet omdat de gifblaas dan juist wordt leeggedrukt in de huid.