Bouwraam

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
In dit bouwraam hebben de bijen zowel darrenraat als werksterraat gebouwd. Links zie je gesloten darrenbroed en rechts gesloten werksterbroed.

Een bouwraam is een broedraam[1] zonder (of met slechts een klein strookje) kunstraat. Het betreft dus natuurbouw, zoals in de korfimkerij of in een toplattenkast, maar de term 'bouwraam' impliceert dat het slechts om één of twee ramen natuurbouw gaat[2] waarbij die ramen een specifieke functie hebben (zoals bijvoorbeeld bij de darrenraatmethode en de bouwraammethode).

Als een bouwraam in het voorjaar wordt toegepast bij een volk dat op sterkte is, en dat verder genoeg plaats heeft om de binnen gedragen nectar kwijt te kunnen, dan zal zo'n volk in zo'n bouwraam exclusief darrenraat gaan aanzetten, hetgeen dan meestal ook de bedoeling is van de imker. Het zinvol kunnen toepassen van een bouwraam is in de periode waarin een volk ook zelf graag darren wil aanzetten (dus bijvoorbeeld ook zeker niet meer na de darrenslacht).

Er zijn verschillende argumenten voor of tegen het hergebruik van darrenraat, oftewel voor of tegen het uitsnijden van het darrenbroed.

Een gesegmenteerd bouwraam is een bouwraam dat, ten gunste van een specifiek werkwijze binnen de darrenraatmethode, in een aantal segmenten is opgedeeld.

Voetnoten

  1. Dus een raam voor in/bij het broednest. Afhankelijk van de door de imker gebruikte raammaat kan de grootte van een bouwraam verschillen.
  2. De andere broedramen hebben dan dus wel kunstraat.