Dick Vunderink kast

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Vitrinekast ofwel de Dick Vunderink vitrine.

De Dick Vunderink vitrine heeft een achtkantige vorm, -dus in afwijking van een zeskantige bijencel- en is gemaakt van volglas en betonplex.

De uitvliegkoker is van een type kunststof dat weinig tot geen ultraviolet licht doorlaat zodat de bijen weinig moeite hebben tot het vinden van de uitgang.

De Dick Vunderink vitrine. Naar hem vernoemd als groot animator voor het bijenpaviljoen op de Floriade 2002 Haarlemmermeer. foto:gbwvos


De Vitrinekast is ontworpen en gebouwd door Jan de Haas en Guus Verhoeven.


Meer dan 400.000 mensen uit de gehele wereld hebben in 2002 op de Floriade het wonder van de bijen in deze Vitrinekast bekeken en het bijenpavilioen Bee at Home met een bezoek vereerd.De naamgever van de kast is de heer Dick Vunderink. Voormalig voorzitter van de VBBN, overleden op 12 augustus 2002.


De heer Dick Vunderink met rechts de heer Sytze Faber (toenmalig burgemeester van Hoogeveen) tijdens een opendag van de imkervereniging "de Heidebloem" Hoogeveen vanwege het 85 jarig bestaan in 1997.foto:gbwvos

Hij was één van de initiatiefnemers van Bee at Home.

Datering:

6 april 2002 - 20 oktober 2002 Bee-at-Home Floriade te Haarlemmermeer.


Voorkomen:

Na afloop van de Floriade, eind oktober 2002, is de Dick Vunderink Vitrine overgebracht naar het Bijenhuis Grintweg 273 te Wageningen. Voor openingstijden raadpleeg de internetpagina.


Een duplicaat van de Dick Vunderink vitrine is ook te bewonderen in Kinderboerderij t' Molentje gelegen aan de Burg. van Rappardlaan te Heemstede. En ook inmiddels op diverse andere plaatsen in ons land.