Eimarkeringsferomoon: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 3: Regel 3:
 
* de eitjes van de werkbijen verwijderen.
 
* de eitjes van de werkbijen verwijderen.
  
Uit onderzoek is gebleken dat dit eimarkeringsferomoon niet allesbepalend is voor het al dan niet verwijderen van eitjes van werkbijen<ref>Tamar Katzav-Gozansky, Victoria Soroker, Abraham Hefetz. Honeybees Dufour’s gland – idiosyncrasy of a new queen signal. Apidologie (33, 2002), blz. 525–537.</ref><ref>S.J.Martin, G.R.Jones, N.Châline, H.Middleton, F.L.W.Ratnieks. Reassessing the role of the honeybee (Apis mellifera) Dufour's gland in egg marking. Die Naturwissenschaften (89, 2002), blz. 528-532.</ref>. Waarschijnlijk spelen daarbij ook andere stoffen nog een rol<ref>Wellicht dat daarvoor ook de afwezigheid nodig is van de stoffen die worden geproduceerd door de Dufour klier bij werkbijen? De functie van deze stoffen is tot op heden onbekend.</ref>.
+
Uit onderzoek is gebleken dat dit eimarkeringsferomoon niet allesbepalend is voor het al dan niet verwijderen van eitjes van werkbijen<ref>Tamar Katzav-Gozansky, Victoria Soroker, Abraham Hefetz. Honeybees Dufour’s gland – idiosyncrasy of a new queen signal. Apidologie (33, 2002), blz. 525–537.</ref><ref>S.J.Martin, G.R.Jones, N.Châline, H.Middleton, F.L.W.Ratnieks. Reassessing the role of the honeybee (Apis mellifera) Dufour's gland in egg marking. Die Naturwissenschaften (89, 2002), blz. 528-532.</ref>. Waarschijnlijk spelen daarbij ook andere stoffen nog een rol<ref>Wellicht dat daarvoor ook de afwezigheid nodig is van de stoffen die worden geproduceerd door de Dufourklier bij werkbijen? De functie van deze stoffen is tot op heden onbekend.</ref>.
  
 
Het eimarkeringferomoon komt niet alleen terecht op de door de koningin gelegde eitjes, maar ook op haar achterlijf. De [[hofstaat]] likt (ook) dit feromoon op waarna (ook) deze via [[trophallaxis]] verder binnen het bijenvolk wordt verspreid. Ook het eimarkeringferomoon is aldus onderdeel van de zogeheten [[koninginnenstof]].
 
Het eimarkeringferomoon komt niet alleen terecht op de door de koningin gelegde eitjes, maar ook op haar achterlijf. De [[hofstaat]] likt (ook) dit feromoon op waarna (ook) deze via [[trophallaxis]] verder binnen het bijenvolk wordt verspreid. Ook het eimarkeringferomoon is aldus onderdeel van de zogeheten [[koninginnenstof]].

Versie van 28 dec 2011 18:29

Het eimarkeringsferomoon wordt geproduceerd door de Dufourklier van de koningin, en wordt door de koningin aan haar eitjes meegegeven[1]. Mede hierdoor kunnen de werkbijen:

  • onderscheid maken tussen eitjes van de koningin en van werkbijen, en
  • de eitjes van de werkbijen verwijderen.

Uit onderzoek is gebleken dat dit eimarkeringsferomoon niet allesbepalend is voor het al dan niet verwijderen van eitjes van werkbijen[2][3]. Waarschijnlijk spelen daarbij ook andere stoffen nog een rol[4].

Het eimarkeringferomoon komt niet alleen terecht op de door de koningin gelegde eitjes, maar ook op haar achterlijf. De hofstaat likt (ook) dit feromoon op waarna (ook) deze via trophallaxis verder binnen het bijenvolk wordt verspreid. Ook het eimarkeringferomoon is aldus onderdeel van de zogeheten koninginnenstof.

Navigatie

Voetnoten

  1. F.L.W.Ratnieks, Evidence for a queen-produced egg-marking pheromone and its use in worker policing in the honey bee. Journal Of Apicultural Research (34, 1995), blz. 31–37.
  2. Tamar Katzav-Gozansky, Victoria Soroker, Abraham Hefetz. Honeybees Dufour’s gland – idiosyncrasy of a new queen signal. Apidologie (33, 2002), blz. 525–537.
  3. S.J.Martin, G.R.Jones, N.Châline, H.Middleton, F.L.W.Ratnieks. Reassessing the role of the honeybee (Apis mellifera) Dufour's gland in egg marking. Die Naturwissenschaften (89, 2002), blz. 528-532.
  4. Wellicht dat daarvoor ook de afwezigheid nodig is van de stoffen die worden geproduceerd door de Dufourklier bij werkbijen? De functie van deze stoffen is tot op heden onbekend.