Fourageerferomoon: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''fourageerferomoon''' wordt via trophallaxis door de haalbijen aan de bijen van de binnendienst gegeven. Dit feromoon had beter het 'niet-fourageer' ...')
(geen verschil)

Versie van 28 dec 2011 om 17:33

Het fourageerferomoon wordt via trophallaxis door de haalbijen aan de bijen van de binnendienst gegeven. Dit feromoon had beter het 'niet-fourageer' feromoon kunnen heten, want het heeft als effect dat de overgang van bijen in de binnendienst naar de (fouragerende) buitendienst wordt geremd.

Een overvloed aan haalbijen zorgt er zo "automatisch" voor dat er niet meer haalbijen bijkomen, en omgekeerd, als er te weining haalbijen zijn dan wordt er ook minder van dit fourageerferomoon afgegeven en zullen er dus juist meer thuisbijen haalbij worden.

Het fouragerferomoon wordt bij de haalbij zowel aangetroffen in de honingmaag als op de "huid", maar waarschijnlijk wordt het geproduceerd in de honingmaag.

Navigatie

Literatuur

  • Isabelle Leoncini, Yves Le Conte, Guy Costagliola, Erika Plettner, Amy L.Toth, Mianwei Wang, Zachary Huang, Jean-Marc Bécard, Didier Crauser, Keith N.Slessor, Gene E.Robinson. Regulation of behavioral maturation by a primer pheromone produced by adult worker honey bees. PNAS (Proceedingsof the National Academy of Sciences of the United States of America, Vol. 101 no. 50 (December 14, 2004), blz. 17559-17564.