Grote kattenstaart

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 25 aug 2011 om 12:01 (Nieuwe pagina aangemaakt met '(Latijnse naam: ''Lythrum salicaria'') 450px|left|thumb|Grote kattenstaart aan de waterkant. [[image:Lythrum-salicaria-02.JPG|350px|...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

(Latijnse naam: Lythrum salicaria)

Grote kattenstaart aan de waterkant.
Onze honingbij op de grote kattenstaart.

Omschrijving en kenmerken

de Lythrumfamilie bevat ruim vijfhonderd soorten waarvan er maar één soort in het wild in de Lage landen voorkomt: grote kattenstaart, ook wel gewone kattenstaart genoemd.


Fijne kattenstaart (Lythrum virgatum), ook wel roedekattenstaart genoemd, is een plant uit Centraal-Europa en Azië die je in de Lage landen wel als tuinplant aantreft. Fijne kattenstaart is slanker gebouwd en kleiner van postuur dan de grote kattenstaart.


De grote kattenstaart groeit veel langs sloten en vaarten en heeft veel stikstof nodig, waardoor het een van de weinige wilde planten is die niet van overbemesting te lijden heeft. De paarsrode bloemen zijn tot anderhalve centimeter groot, en groeien aan overdadig bezette aren (aan de top van de aar in schijnkransen). Na de bloei ontstaan doosvruchten. De langwerpige bladeren van de grote kattenstaart lijken op die van sommige wilgensoorten (vandaar ook 'silicaria' in de Latijnse naam). De plant bevat tannine en werd daarom in de leerlooierij gebruikt. De wortels leveren rode kleurstof die geschikt is voor het verven van wol.


Deze kattenstaarten zijn gemakkelijke planten. Hoewel ze in het wild op drassige grond groeien (blijkbaar hebben de zaden vocht nodig om te kiemen), hebben ze in de tuin bewezen dat ze het als geplante plant net zo goed op droge grond doen.


Zowel de grote als de fijne kattenstaart kan door stek worden vermeerderd. Snijd in het voorjaar de jonge uitlopers van de planten vlak boven de grond af en pot ze op in een mengsel van fijn grind (of scherp zand) en potgrond. Houd de stekjes nat zodat ze niet indrogen. Na een week of drie hebben de stekken wortels gemaakt en na een paar maanden kunnen de jonge kattenstaarten worden uitgeplant.


Er bestaan ook steriele varieteiten. Doordat de bloemen van deze soorten niet bevrucht kunnen worden, bloeit dergelijke planten (nog) langer dan normaal.


Grote kattenstaart:


Fijne kattenstaart:


Verwijzingen en bronnen


Filmpje

Onderstaand filmpje is opgenomen op 20 en 25 augustus te Apeldoorn. <VideoFlv>/movies/grote-kattenstaart.flv</VideoFlv>