Het huisvesten van een zwerm: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 22: Regel 22:
  
 
In dit geval is dus [[Het scheppen van een zwerm|het scheppen van de zwerm]] tegelijkertijd het huisvesten van de zwerm. Dat is natuurlijk wel net zo gemakkelijk<ref>Net zo als bijvoorbeeld het regelrecht in een tilbaar [[zesramer]]tje scheppen van een klein zwermpje.</ref>.
 
In dit geval is dus [[Het scheppen van een zwerm|het scheppen van de zwerm]] tegelijkertijd het huisvesten van de zwerm. Dat is natuurlijk wel net zo gemakkelijk<ref>Net zo als bijvoorbeeld het regelrecht in een tilbaar [[zesramer]]tje scheppen van een klein zwermpje.</ref>.
<VideoFlv>/movies/Inlopen-van-een-zwerm.flv</VideoFlv>
+
[[Image:Inlopen-van-een-zwerm.flv</VideoFlv>
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Versie van 16 mrt 2016 14:58

In laten lopen: de zwerm op een voor de kast gelegden plank welke goed aan het vlieggat aansluit uit de kieps slaan en de bijen met een stokje in de richting van het vlieggat leiden totdat ze verder uit zichzelf gaan. Deze manier kost vaak nogal wat tijd en men moet deze methode daarom ruim (meer dan een uur) voordat het donker wordt toepassen. Een andere wijze is de zwerm direct boven in de kast te storten en daarna z.s.m. de kast van boven weer dicht maken. Na het storten, m.n. als er ook bijen naast de kast zijn beland, opletten of de bijen ook gaan stertselen, want pas dan weet je dat de koningin ook mee de kast is ingekomen.

Na het scheppen van een zwerm kun je die zwerm nog dezelfde avond in een kast storten[1] of erin laten lopen (zie illustratie). Als het op dat moment al donker is dan verdient de volgende ochtend de voorkeur[2]. Als je op dezelfde dag meerdere kleine zwermen hebt geschept dan kan het zinvol zijn om deze samen te voegen. Hierbij wel opletten dat je geen voorzwerm(en) en nazwerm(en) bij elkaar doet, want dat leidt tot vechtpartijen.


Om te voorkomen dat de zwerm de kast niet accepteert en weer vertrekt kun je de volgende maatregelen nemen:

  • Hang naast het kunstraat ook enkele uitgebouwde ramen in. Die uitgebouwde ramen moeten (ter voorkoming van de overdracht van allerlei ziektes) liefst nimmer bebroed zijn geweest.
  • Je kunt de eerste dag ook een stukje moerrooster voor de ingang doen zodat de de koningin (en daarmee de zwerm) niet weg kan. Doe dit nooit langer dan één dag want als het een nazwerm is dan zal de jonge koningin de eerste 3 weken regelmatig op bruidsvlucht moeten kunnen gaan.
  • Doe niet eerder dan na een dag of drie voer in de kast. Doe je dit eerder, dan loop je een grote kans dat de zwerm (met nieuwe voorraad) weer vertrekt. Ook na die drie dagen niet te veel voeren om te voorkomen dat een voorzwerm in juli nog eens gaat zwermen. De hoeveelheid voeren hangt uiteraard ook af van de beschikbare dracht. Bij onvoldoende dracht voer je dagelijks zo lang dat nodig is hooguit een jampotje suikerwater; de doelstelling is immers raatbouw, niet inwinteren).


Omdat een zwerm in het begin alleen open broed zal hebben is dat een perfecte gelegenheid voor een bestrijding van de varroa middels het benevelen met een oxaalzuuroplossing. Als je een voorzwerm hebt geschept (die al na een paar dagen eitjes heeft), dan moet je dat al na een paar dagen doen. Bij een nazwerm kun je twee weken wachten, totdat het moertje net aan de leg is.

Hang bij voorzwermen desnoods na een tijdje een leeg raampje (dus zonder kunstraat) voor de aanzet van darrenraat. Als je deze dan verwijdert zodra het gesloten is vertraag je een herhaling van de de zwermdrift en bovendien beheers je de varroapopulatie. Bij nazwermen is het gevaar van opnieuw zwermen veel kleiner, maar toch kan het uitnemen van darrenraat ook daar, in het kader van varroabestrijding, zinvol zijn.


Na drie weken vindt je in een voorzwerm al een flink broednest. Bij een nazwerm zal de jonge koningin dan pas net beginnen met het leggen van eitjes, als je die eitjes dan vindt dan is het goed, na enkele weken zul je ook in zo'n nazwerm dan een aardig broednest vinden. Schep je een grote zwerm (meestal in mei) dan is de kans dat je een voorzwerm hebt erg groot de kleinere (meestal in juni) zijn meestal nazwermen.


Filmpje

Bovenstaand (zie ook illustratie) is al gesproken over het in een kast laten inlopen van de geschepte zwerm. In onderstaand filmpje zie je ook een bijenzwerm de kast (een zesramer) in lopen, maar dit gebeurde simpelweg omdat de tak waaraan de zwerm eerst hing was afgebroken waardoor de zwerm op de grond belandde.

In dit geval is dus het scheppen van de zwerm tegelijkertijd het huisvesten van de zwerm. Dat is natuurlijk wel net zo gemakkelijk[3]. [[Image:Inlopen-van-een-zwerm.flv</VideoFlv>


Voetnoten

  1. Eerst bots je de schepkorf (of waar je de zwerm dan ook in hebt geschept) stevig op de grond zodat alle bijen onderin komen. Via een paar ronddraaiende bewegingen worden alle bijen samen een kluit. Die kluit deponeer je vervolgens in de gereed staande ontvangende kast.
  2. Het kan immers altijd gebeuren dat er bij het storten iets mis gaat (bijvoorbeeld de moer belandt buiten de kast). Voor herstelacties heb je altijd voldoende licht nodig.
  3. Net zo als bijvoorbeeld het regelrecht in een tilbaar zesramertje scheppen van een klein zwermpje.