Het scheppen van een zwerm

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwerm hoog in boom.jpg

Als er met een imker contact wordt opgenomen omdat er ergens een bijenzwerm is, dan zal de imker eerst de volgende vragen stellen:

  • Waar zitten ze?
    • Hierbij zal de imker concluderen of het wel echt een bijenzwerm is omdat veel mensen niet het verschil tussen onze honingbij, wespen en solitaire bijen weten
      • Ook solitaire bijen willen nog wel eens vlak bij elkaar nestelen zodat het er heel veel bij elkar kunnen zijn, en
      • een wespennest is een behuizing die door mensen ook wel eens als zwerm wordt aangeduid.
    • Hierbij zal de imker concluderen welke spullen hij mee moet nemen. Voorbeelden:
      • Indien hoog in de boom, dan is wellicht een trap en een opvangzak aan een stok handig (zie nevenstaande foto)
      • Indien in en struik, dan zijn snoeispulltjes wellicht handig, etc.
      • Minimaal neemt de imker de kap, handschoenen en iets mee waar hij de bijen in kan doen (vaak is dat een kieps). Ook een imker die normaal gesproken zonder kap en handschoenen in zijn volken werkt zal deze spulletjes toch bij zich hebben. Een zwerm is normaal gesproken tamelijk zachtaardig vanwege de voorraad die ze in hun volle honingmaag meenemen. Een zwerm die al wat dagen onderweg is, is wellicht echter door zijn voedselvoorraad heen en is minder vriendelijk. Dat laatste wordt wel eens onterecht een hongerzwerm genoemd.
  • Hoe groot is de zwerm?
    • meestal overdrijven de mensen dat (omdat ze bang zijn dat de imker anders niet komt?, of omdat ze danig onder de indruk zijn van het fenomeen?)
    • een grote zwerm zal eerst in een (lichte) kieps worden opgevangen om het pas later in een (zware) kast te storten, maar een kleine zwerm kan wellicht regelrecht in een klein (licht, hanteerbaar) kastje worden geschept


Het scheppen komt er op neer dat je een handeling uitvoert waardoor het grootste deel van de zwerm in één keer in de kieps, vagzak of wat dan ook, terecht komt. Dat kan een korte ruk aan een tak zijn, of een veeg langs een stam van een boom. Afhankelijk van waar de zwerm zit.

Soms is het voldoende om de kieps boven de zwerm te bevestigen of te plaatsen waarna de zwerm vanzelf naar boven de kieps in klimt.

Zodra het volk in de kieps zit zet je deze op de grond met een blokje hout eronder zodat er nog steeds een doorgang is voor de bijen die niet met het scheppen zijn meegekomen.

De schep-handeling is pas geslaagd als ook de koningin met het scheppen is mee gegaan. Dat zullen de bijen in de kieps dan laten weten door te stertselen. Hierdoor weten ook de andere bijen die niet met het scheppen zijn meegekomen waar de koningin zich bevind om zich daar ook bij te voegen.

De kieps laat je vervolgens staan tot, de schemering, wanneer er niet meer door de bijen wordt gevlogen. Je doekt de kieps op (maakt de onderkant dicht), en neemt de kieps mee naar de kast waar je het volk vervolgens in stort. In dat kast heb je geen voer, want dan loop je de kans dat de zwerm (met nieuwe voorraad) de volgende dag weer vertrekt.


Om te voorkomen dat een zwerm wegvliegt voordat je deze kunt scheppen kun je deze nat maken met een plantenspuit. Met mate, dat wel. Anders loop je kans dat de bijen eenmaal in de korf (het gevoel krijgen te) verzuipen, en de meegebrachte honing uitspugen. Daarna heb je alleen nog smurrie met stervende bijen.