IJzerhard: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 40: Regel 40:
  
 
Onderstaande opnamen van bevlieging van de ''Verbena bonariensis'' - in een drietal bloembakken bij een winkelcentrum te Apeldoorn - zijn van 20 augustus 2011 (14:30 uur).
 
Onderstaande opnamen van bevlieging van de ''Verbena bonariensis'' - in een drietal bloembakken bij een winkelcentrum te Apeldoorn - zijn van 20 augustus 2011 (14:30 uur).
[[Image:IJzerhard.flv|444px]]
+
{{#ev:youtube|eq34izHBbRM}}
<br />
+
 
<br />
+
 
==Verwijzingen en bronnen==
 
==Verwijzingen en bronnen==
 
* [[Drachtplanten|Naar het overzicht Drachtplanten]]
 
* [[Drachtplanten|Naar het overzicht Drachtplanten]]

Huidige versie van 31 dec 2016 om 15:36

Verbena bonariensis.
Verbena officinalis.
Verbena hastata.

(Latijnse geslachtsnaam: Verbena)

Omschrijving en kenmerken

Verbena officinalis is de enige soort uit het gelacht Verbena die van nature in de Lage landen voorkomt, en alleen deze Verbena officinalis heet al van oorsprong in het nederlands IJzerhard.

Inmiddels worden echter ook de geïmporteerde Verbena bonariensis (voorheen Verbena patagonica) en de Verbena hastata met deze naam 'IJzerhard' aangeduid.


Van deze drie Verbena's kom je in de Lage landen de Verbena bonariensis het meeste (in tuinen) tegen. Deze komt van van oorsprong (niet uit Bonaire, maar) uit Zuid-Amerika. Het is een overblijvende, maar ook vorstgevoelige plant. Desondanks is deze toch redelijk gemakkelijk in de tuin te handhaven aangezien het zichzelf redelijk gemakkelijk via zaad vermeerdert. Dat liefst dan wel in vochtige niet al te zware grond, want in z'n natuurlijke omgeving groeit de Verbena bonariensis langs oevers en in vochtige bossen. De plant is zowel aantrekkelijk voor onze honingbij als voor vlinders.


De oorspronkelijke (en wel winterharde) ijzerhard Verbena officinalis staat bij voorkeur ook op enigzins vochtige, en voedselarme en kalkhoudende gronden. Je kunt deze in de Lage landen zeldzame plant aldus bij muren, heggen en stenige terreinen tegen komen. Van oudsher worden er geneeskrachtige eigenschappen aan de Verbena officinalis toegedacht. In tegenstelling tot de Verbena bonariensis en de Verbena hastata wordt de Verbena officinalis ook bevlogen op stuifmeel.


De Verbena hastata komt van oorsprong uit oostelijk Noord-Amerika en is net als de Verbena officinalis winterhard. Het is een vaste plant die pas in het tweede jaar begint te bloeien. In sommige Amerikaanse Staten is de plant zo succesvol dat het als een onkruid wordt gezien.


De citroenverbena komt uit een ander geslacht (Aloysia) van de IJzerhardfamilie.


Verbena bonariensis:


Verbena hastata:

  • Bloeiperiode: juni - september
  • Grootte: tot 140 centimeter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (n)3


Verbena officinalis

  • Bloeiperiode: juni - eerste nachtvorst
  • Grootte: tot 100 centimeter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (np)3


Onderstaande opnamen van bevlieging van de Verbena bonariensis - in een drietal bloembakken bij een winkelcentrum te Apeldoorn - zijn van 20 augustus 2011 (14:30 uur).

Verwijzingen en bronnen