Invoerkooitje: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een invoerkooitje is kooitje waarmee een nieuwe koningin in een volk kan worden ingevoerd. Het invoerkooitje bestaat uit materiaal (...')
 
k
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een [[invoerkooitje]] is kooitje waarmee een nieuwe koningin in een volk kan worden [[invoeren van een koningin|ingevoerd]].
+
Een [[invoerkooitje]] (ook wel inloopkooitje genoemd) is kooitje waarmee een nieuwe koningin in een volk kan worden [[invoeren van een koningin|ingevoerd]].
  
Het invoerkooitje bestaat uit materiaal (bijvoorbeeld gaas) waardoor koningin en volk al wel contact met elkaar kunnen hebben, maar waarbij de bijen niet direct echt helemaal bij de koningin kunnen komen. Op die manier wordt voorkomen dat de bijen haar ombrengen voordat ze aan haar gewend zijn.
+
Het invoerkooitje bestaat uit materiaal (bijvoorbeeld gaas) waardoor koningin en volk al wel contact met elkaar hebben, maar waarbij de bijen niet direct al helemaal bij de koningin kunnen komen. Op die manier wordt voorkomen dat de bijen haar ombrengen voordat ze aan haar gewend zijn. De opening tot het kooitje wordt daarbij vaak afgesloten met [[suikerdeeg]]. Zodra de bijen het suikerdeeg hebben opgegeten komen bijen en koningin wel met elkaar in contact.
  
Er bestaan diverse typen invoerkooitjes.
+
Er bestaan diverse typen invoerkooitjes, zoals:
 +
* het [[nicotkluisje]]
 +
* het duitse [[Wohlgemuth Zusetzkäfig]]
 +
* het [[indrukkooitje]]
 +
 
 +
Als je de koningin in zo'n invoerkooitje wilt doen loop je wel het risico (vooral bij nog goed vliegende jonge koninginnen) dat ze ontsnapt. Om dat te voorkomen kun je een [[koninginnenmof]] gebruiken.

Huidige versie van 10 sep 2013 om 13:42

Een invoerkooitje (ook wel inloopkooitje genoemd) is kooitje waarmee een nieuwe koningin in een volk kan worden ingevoerd.

Het invoerkooitje bestaat uit materiaal (bijvoorbeeld gaas) waardoor koningin en volk al wel contact met elkaar hebben, maar waarbij de bijen niet direct al helemaal bij de koningin kunnen komen. Op die manier wordt voorkomen dat de bijen haar ombrengen voordat ze aan haar gewend zijn. De opening tot het kooitje wordt daarbij vaak afgesloten met suikerdeeg. Zodra de bijen het suikerdeeg hebben opgegeten komen bijen en koningin wel met elkaar in contact.

Er bestaan diverse typen invoerkooitjes, zoals:

Als je de koningin in zo'n invoerkooitje wilt doen loop je wel het risico (vooral bij nog goed vliegende jonge koninginnen) dat ze ontsnapt. Om dat te voorkomen kun je een koninginnenmof gebruiken.