Kan ik ook imker worden ?

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 26 mrt 2009 om 09:33 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Als u dat echt wilt dan moet dat zeker lukken. Van belang is daarbij o.a. de in uw woonplaats geldende APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Daarin staan vaak ook ...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Als u dat echt wilt dan moet dat zeker lukken.

Van belang is daarbij o.a. de in uw woonplaats geldende APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Daarin staan vaak ook regels opgenomen met betrekking tot het houden van bijen. Vaak wordt er een minimum afstand tot de openbare weg genoemd. Deze afstand geldt dan vervolgens vaak weer niet als je maar bepaalde maatregelen neemt (bijvoorbeeld een omheining van minstens 2 meter hoog).

Ter illustratie van het bovenstaande ziet u hiermast een foto van een tuintje waarin ook bijen werden gehouden. Achter het hok met de klok was nog 1 meter tot de meer dan 2 hoge heg. Daar werden de bijen gehouden. Via de verdere ombouw werd er voor gezorgd dat de bijen bij vertrek altijd eerst de hoogte opzochten, of bij terugkomst altijd op hoogte weer aankwamen.

Vaak vliegen er in uw omgeving al heel veel bijen, hommels en wespen. Bijen en hommels geven daarbij zo goed als nimmer een probleem. Als er sprake is van een steek, dan is dat bijna altijd van een wesp (waarbij overigens ook niet alle soorten even steeklustig zijn). De meeste mensen weten echter niet of nauwelijks het verschil tussen bijen en wespen. Zodra uw buren weten dat u bijen houdt zal elke (wespen-) steek aan uw bijen worden toegedicht. Dat is dan natuurlijk wel vervelend.

Veel imkers houden hun buren te vriend door ze geregeld een potje honing toe te stoppen, of door gewoon niet direct te vertellen dat ze bijen hebben. Na verloop van tijd melden dat je al heel lang bijen hebt kan ook een strategie zijn.

Als u voor eentueel gedoe met uw buren terug deinst (of als er in uw directe woonomgeving iemand last heeft van bijenallergie), dan kunt u vaak nog steeds wel imker worden. Zoek daartoe contact met de bijenvereniging in uw woonplaats. Vaak hebben (of weten) zij ergens een bijenstal waar ook nog een plaatsje te vinden is voor uw volk(en). Alle bijenverenigingen zijn blij met nieuwe leden. Via http://www.bijenhouden.nl/pagina/kaart/kaart_ned.html met het u welhaast zeker lukken om uw vereniging te vinden.

Het is altijd aan te raden om eerst een beginnerscursus te doen en op zoek te gaan naar een mentor. De kans is niet gering dat u door de kennissen die u hierbij opdoet al snel aan uw eerste volkje wordt geholpen.

U vraagt zich nu wellicht nog af hoeveel tijd er aan een bijenvolk moet worden besteed. Dit hangt voor en groot gedeelte af van de wijze waarop u het wilt doen. Welke zwermverhinderingsmethode u wilt gaan toepassen, met welke bijen u wilt gaan imkeren (de "gewone" bastaard honingbij, de buckfast, de carnica, etc.), of en hoe vaak u de varroa wilt bestrijden, etc. Wat de bijen betreft is alle tijd die je aan hen besteed (behlave het boeden van een onderkomen) te veel. Meestal kunnen zij het uitstekend redden zonder jou. Dat gezegd hebbende ben je waarschijnlijk minimaal drie maal per jaar aan de beurt (met dank aan Maarten Kleijne in http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=7519) : -1x volken splitsen voor zwermverhindering, anders kan je wel eens een zwerm kwijtraken. -1x honing afnemen want eigen honing is toch wel heel leuk. -1x inwinteren Maar tussendoor kan je zo vaak je wilt heerlijk rustgevend naar ze gaan kijken. En als je veel tijd hebt kan je er elke zaterdag lekker mee bezig blijven.

De redactie van het vakblad Bijenhouden (van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging: NBV) heeft onlangs een PR-nummer "voor de nieuwsgierige niet-imker" gemaakt. Daarin vind je antwoord op de meeste startersvragen. Je kunt het downloaden via www.bijenhouders.nl, maar je kunt het ook hier downloaden.