Koningin: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 28: Regel 28:
  
 
==Filmpje==
 
==Filmpje==
In onderstaand filmpje van Hennie Kroese zie je heel opmerkelijk twee moeren in hetzelfde volkje. Dit volkje is voor de winter samengesteld uit verschillende kleine volkjes. Het is onduidelijk waarom deze twee moertjes elkaar met rust laten. Wellicht wordt het beschadigde koninginnetje door de ander niet meer als een bedreiging gezien.
+
Een koningin kan steken, maar ze steekt alleen andere koninginnen. Je kunt een koningin dan ook gewoon met je blote handen vastpakken.
[[Image:Moeren-samen.flv|333px]]
+
 
<br />
+
{{#ev:youtube|qMBaMjDuKM8}}
<br />
+
 
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Versie van 4 jan 2017 22:22

In het midden de koningin.

Het leven van een nieuwe koningin (ook wel moer genoemd) begint als bevrucht eitje. Het duurt daarna 16 dagen voordat een koningin is volgroeid (voor een dar en een werkbij is dat respectievelijk 24 en 21 dagen). Die 16 dagen zijn als volgt verdeeld:

  • na 3 dagen komt er een larve uit het eitje,
  • die larve wordt dan 6 dagen goed gevoed, waarna deze zich verpopt,
  • het popstadium duurt 7 dagen.


Dat het ene bevruchte eitje een werkbij wordt en het andere bevruchte eitje een koningin, wordt bepaald door de hoeveelheid koninginnengelei die het krijgt in het larvestadium.


Een koningin kan maximaal zo'n 1900[1] eitjes per dag leggen. Voor de productie van die eieren heeft ze in haar achterlijf dan ook in verhouding bijzonder grote eierstokken.

Eerst zoekt de koningin daartoe een schone cel, en stelt ze daarvan ook de grootte vast. Pas dan stopt ze haar achterlijf in de cel. Dan gebeurt het eigenlijke afzetten van een langwerpig eitje op de bodem van de cel.

In een grotere cel (een darrencel) legt een onbevrucht eitje, en in een kleinere cel (een werkstercel) - of juist een grotere verticale cel - legt ze een bevrucht eitje[2]. De grotere verticale cellen waar de jonge koninginnen uitkomen worden koninginnencellen of moerdoppen genoemd.


Er is rondom de koningin voortdurend een groep verzorgende werkbijen aanwezig , de hofstaat. Dit “verzorgen” bestaat uit het likken (van de koninginnenstof), wassen en voeden van de koningin.

Anatomie van de koningin. Haar eierstokken maken een groot deel van har lichaam uit.


De levensduur van een koningin is maximaal zo'n 5 jaar, maar meestal zal ze eerder worden vervangen; door de bijenhouder of door de werkbijen zelf. De werkbijen zullen dat doen zodra de koningin slechter gaat presteren.


Normaal gesproken loopt er in een volk maar één koningin rond. Als er meerdere koninginnen tegelijkertijd zijn dan zullen ze elkaar bevechten totdat er maar één overblijft. Om die reden bestaat bijvoorbeeld ook het tuten en kwaken. Alleen in het geval van een stille moerwissel kunnen er wel eens tegelijkertijd meedere koninginnen in een volk zitten.


Filmpje

Een koningin kan steken, maar ze steekt alleen andere koninginnen. Je kunt een koningin dan ook gewoon met je blote handen vastpakken.

Voetnoten

  1. Het daadwerkelijke aantal eitjes dat de koningin legt is afhankelijk van de grootte van het volk (een kleiner volk kan minder broed verzorgen dan een groter volk), de tijd in het jaar (tegen de winter gaat de koningin steeds minder leggen), en drachtomstandigheden (om het broed te kunen verzorgen hebben de voedsterbijen voldoende stuifmeel of bijenbrood nodig).
  2. Onderweg vanaf de eierstok naar buiten passeert het eitje de uitgang van de spermatheca, daar wordt al dan niet sperma aan het eitje toegevoegd om al dan niet een bevrucht eitje te verkrijgen.