Mellonakorf

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Mellonakorf lijkt op de gewone Drentsche korf, dus met een ronde kop, dit in tegenstelling tot de Kanitzkorf die rechthoekig van vorm is.

Deze kop kan afgenomen worden, na de raten met een ijzerdraad doorgesneden te hebben. Onder de kop een losse rand tussen kop en onderstuk. Een streep op de korf om de goede richting der raten aan te geven.

op blz 263 van "Het Bijenboek" van Joh. A. Joustra,uitgave 1928 staat:"Door den Heer H. Stienstra te Leeuwarden werd dezer dagen een andere strookorf geconstrueerd, n.l. een met twee randen en lossen ronden kop, zooals bij den gewonen strookorf. Het doel er van is, om zuiveren raathoning te winnen, wat in den gewonen ronden korf minder goed mogelijk is. De praktijk zal moeten uitwijzen, of deze korf aan de verwachtingen zal voldoen. Waar hij door bijenstand "Mellona" in den handel wordt gebracht, doopte de heer Stienstra - een voorvechter op het gebied van het loonend maken van het bijenteeltbedrijf - hem " Mellonakorf".

Het voorwoord tot de uitgave 1928 van Joustra is van december 1927, zodat we mogen aannemen van de Mellonakorf ontwikkeld is in 1927.

Het makelijk kunnen winnen van zuivere raathoning was ook de aanleiding tot de ontwikkeling van de vierkante Uddeler korf. Deze is in 1932 voor het eerst gemaakt door Berend van Millingen uit Uddel in nauwe samenwerking met Jacob Kok en Geurt Boeve eveneens uit Uddel.

"Ik merkte bij een winterbezoek aan Mellona op, dat alle W.B.C.-kasten van zeildoek dekken waren voorzien"; ook de heer de Meza vertrouwt dus de houten daken niet! Aldus een relaas van de heer Schotman na een bezoek aan de bijenstand van Mellona medio 1935.