Muizen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Vooral in de winter kunnen muizen een behoorlijke ravage aanrichten in een bijenvolk waarvan de bijen in een tros zitten en dus geen gevaar voor de muis opleveren....')
 
Regel 1: Regel 1:
Vooral in de winter kunnen muizen een behoorlijke ravage aanrichten in een bijenvolk waarvan de bijen in een [[tros]] zitten en dus geen gevaar voor de muis opleveren.
+
Vooral in de winter kunnen muizen een behoorlijke ravage aanrichten in een bijenvolk waarvan de bijen in een [[tros]] zitten en dus geen gevaar voor de muis opleveren. De warmte van de bijentros is voor de muizen dan zeer welkom.
  
De warmte van de bijentros is dan zeer welkom voor de spitsmuizen en dwergspitsmuizen die in de winter die warmte goed kan gebruiken. Behalve dat ze door de waslagen knagen vreten ze ook nog behoorlijk wat bijen weg aangezien de (dwerg-) spitsmuizen insecteneters zijn.
+
De gevolgen voor de bijen en te nemen tegenmaatregelen zijn afhankelijk van het type muizen:
 +
* Huismuis en veldmuis.
 +
** Op de vliegplank liggen soms blaadjes en hooiresten. Deze worden door de muizen mee naar binnen genomen om als nestmateriaal te dienen. Styroporkasten kunnen onherstelbaar beschadigd worden door hun geknaag. Bij het openen van de kast vind je in de onderbak, meestal in een hoek, de plaats waar de muizen geleefd hebben. Herkenbaar aan kapot gegeten raten en nestmaterialen. Het stinkt naar urine. Huis- en veldmuizen zijn geen insecteneters.
 +
* Spitsmuizen.
 +
** Dit zijn kleine muizen met een lange spitsvormige snuit. Het zijn insecteneters. Ze maken een hoog piepend geluid. Spitsmuizen zijn altijd op zoek naar eten. Als ze 2 à 3 uur geen eten gehad hebben gaan ze dood. Bijen worden door hen van de tros geplukt. Ze eten alleen het borststuk van de bij. Hiertoe bijten ze een gaatje in het borststuk en lepelen dit met hun tong leeg. De restanten: uitgegeten borststukken, poten, vleugeltjes en achterlijven vindt de imker in een hoek van de onderste bak of op een rustig plekje in de bijenstal. Spitsmuizen produceren niet de bekende muizenkeuteltjes. Hun uitwerpselen zijn een natte en vies stinkende vuiligheid. De muskusachtige stank hiervan is voor de bijen zo smerig dat ze de kast verlaten.
  
 
+
Maatregelen ter voorkoming
Deze plaag is enkel te voorkomen door de toegang tot de kast zodanig klein te maken dat deze beesten er niet meer door kunnen.
+
Voor huis- en veldmuizen is het voldoende als de vliegopening niet ruimer is dan 7 mm.
 +
Voor spitsmuizen – en vooral voor de dwergspitsmuis – is dit niet voldoende!
 +
Om ook deze kleinste spitsmuis buiten de kast te houden moet de vliegopening afgeschermd
 +
worden met een stukje gepuntlast gaas met een maaswijdte van 6,3 x 6,3 mm (Een
 +
dwergspitsmuis is ongeveer net zo groot als een hoornaarwesp).
 +
Let erop dat dit gaas niet verstopt raakt met dode bijen. Regelmatig schoonmaken, zodat de
 +
bijen eruit kunnen. Als het halen van stuifmeel begint het gaas weghalen, anders verliezen
 +
de bijen bij thuiskomst de stuifmeelklompjes.
 +
In bosrijke streken komen (beschermde !) spitsmuizen vaker voor.
 +
Opmerkingen
 +
Bij muizenbezoek de kapotte ramen opruimen.
 +
De bak goed schoonboenen met een 6% sodaoplossing. De stank van muizenuitwerpselen
 +
is moeilijk weg te krijgen. En … waar het stinkt komen geen bijen!
 +
voor de spitsmuizen en dwergspitsmuizen die in de winter die warmte goed kan gebruiken. Behalve dat ze door de waslagen knagen vreten ze ook nog behoorlijk wat bijen weg aangezien de (dwerg-) spitsmuizen insecteneters zijn.

Versie van 17 mei 2009 22:49

Vooral in de winter kunnen muizen een behoorlijke ravage aanrichten in een bijenvolk waarvan de bijen in een tros zitten en dus geen gevaar voor de muis opleveren. De warmte van de bijentros is voor de muizen dan zeer welkom.

De gevolgen voor de bijen en te nemen tegenmaatregelen zijn afhankelijk van het type muizen:

  • Huismuis en veldmuis.
    • Op de vliegplank liggen soms blaadjes en hooiresten. Deze worden door de muizen mee naar binnen genomen om als nestmateriaal te dienen. Styroporkasten kunnen onherstelbaar beschadigd worden door hun geknaag. Bij het openen van de kast vind je in de onderbak, meestal in een hoek, de plaats waar de muizen geleefd hebben. Herkenbaar aan kapot gegeten raten en nestmaterialen. Het stinkt naar urine. Huis- en veldmuizen zijn geen insecteneters.
  • Spitsmuizen.
    • Dit zijn kleine muizen met een lange spitsvormige snuit. Het zijn insecteneters. Ze maken een hoog piepend geluid. Spitsmuizen zijn altijd op zoek naar eten. Als ze 2 à 3 uur geen eten gehad hebben gaan ze dood. Bijen worden door hen van de tros geplukt. Ze eten alleen het borststuk van de bij. Hiertoe bijten ze een gaatje in het borststuk en lepelen dit met hun tong leeg. De restanten: uitgegeten borststukken, poten, vleugeltjes en achterlijven vindt de imker in een hoek van de onderste bak of op een rustig plekje in de bijenstal. Spitsmuizen produceren niet de bekende muizenkeuteltjes. Hun uitwerpselen zijn een natte en vies stinkende vuiligheid. De muskusachtige stank hiervan is voor de bijen zo smerig dat ze de kast verlaten.

Maatregelen ter voorkoming Voor huis- en veldmuizen is het voldoende als de vliegopening niet ruimer is dan 7 mm. Voor spitsmuizen – en vooral voor de dwergspitsmuis – is dit niet voldoende! Om ook deze kleinste spitsmuis buiten de kast te houden moet de vliegopening afgeschermd worden met een stukje gepuntlast gaas met een maaswijdte van 6,3 x 6,3 mm (Een dwergspitsmuis is ongeveer net zo groot als een hoornaarwesp). Let erop dat dit gaas niet verstopt raakt met dode bijen. Regelmatig schoonmaken, zodat de bijen eruit kunnen. Als het halen van stuifmeel begint het gaas weghalen, anders verliezen de bijen bij thuiskomst de stuifmeelklompjes. In bosrijke streken komen (beschermde !) spitsmuizen vaker voor. Opmerkingen Bij muizenbezoek de kapotte ramen opruimen. De bak goed schoonboenen met een 6% sodaoplossing. De stank van muizenuitwerpselen is moeilijk weg te krijgen. En … waar het stinkt komen geen bijen!

voor de spitsmuizen en dwergspitsmuizen die in de winter die warmte goed kan gebruiken. Behalve dat ze door de waslagen knagen vreten ze ook nog behoorlijk wat bijen weg aangezien de (dwerg-) spitsmuizen insecteneters zijn.