Nassenheider verdamper: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
Regel 41: Regel 41:
  
 
In onderstaand filmpje zie je de Nassenheider Professional in gebruik.
 
In onderstaand filmpje zie je de Nassenheider Professional in gebruik.
[[Image:Nassenheider.flv|444px]]
+
{{#ev:youtube|8oGLdF51wDk|||(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)}}
<br />
+
 
<br />
 
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 4 nov 2016 om 15:29

De klassieke Nassenheider met alleen een verdampingslont.
De Nassenheider horizontaal bovenop een volk.
De Nassenheider horizontaal in een broedkamerraam.

Met behulp van de door de Duitser Bruno Becker ontwikkelde Nassenheider verdamper[1] wordt mierenzuur verdampt ter bestrijding van de varroamijt. Het is dus een apparaat om een mierenzuurbehandeling mee uit te voeren.

In de loop der jaren heeft Bruno Becker twee versies van deze verdamper ontwikkeld:

  • De "klassieke" Nassenheider verdamper: deze eerste versie betreft nog puur en alleen een verdamper.
    • Het mierenzuur gaat in een flacon van waaruit mierenzuur in en klein "badje" kan lopen zodra het niveau mierenzuur in dat bakje te laag wordt waardoor er lucht naar de flacon kan ontsnappen. In het badje is verticaal opgaand een verdampingslont gemonteerd dat wordt omgeven door een beschermend korfje (zodat de bijen niet bij het verdampingslont kunnen komen). Er zijn verschillende groottes verdampingslont voor deze klassieken Nassenheider in de handel.
    • De klassieke Nassenheider verdamper moet nabij het broed worden geplaatst, omdat de bijen alleen daar altijd voor een gelijke temperatuur (van 35° Celsius) en een gelijke relatieve[2] luchtvochtigheid zorgen. Onder andere omstandigheden zal deze verdamper niet optimaal functioneren. Dit geldt overigens ook voor de Liebig verdamper.
  • De Nassenheider horizontaal verdamper: deze opvolger van de klassieke Nassenheider heeft een verdamping vanaf een vliesdoek die met mierenzuur wordt gevoed middels een gedoseerd druppelen. Tussen ramen en vliesdoek wordt een stuk plastic folie aangebracht om te voorkomen dat het mierenzuur in de ramen trekt in plaats van te verdampen.
    • De hoeveelheid druppels op het vliesdoek wordt bepaald door de grootte van een verticaal (U-vormige) druppellont en dus niet door temperatuur en luchtvochtigheid!
      • Bij de Nassenheider horizontaal worden 3 druppellonten van verschillende groottes geleverd om bij verschillende groottes bijenwoning verschillende groottes druppellont te kunnen gebruiken:
        • klein: 7 - 10 raampjes
        • midden: 12 - 15 raampjes
        • groot: 20 raampjes (2 broedkamers)
      • De druppels vallen op een zodanig groot vliesdoek[3] dat alles binnen de kortste keren zal verdampen. Bij lagere temperaturen zal simpelweg een groter deel van het vliesdoek nat worden dan bij hogere temperaturen, maar hoe dan ook, het uiteindelijke resultaat is dat alle mierenzuur zal verdampen ongeacht de toegepaste dosering.
      • Het veticale verdruppellont heeft dus vooral een tranporterende functie (naar het verdruppelpunt van het lont), maar aan het verdruppellont vind ook zelf verdamping plaats die wèl temperatuursafhankelijk is. Dit zorgt er voor dat er bij hogere temperaturen nog extra mierenzuur wordt verdampt waarmee de dan ook optredende ventilatie door de bijen (ten dele) wordt gecompenseerd.
    • Door de term horizontaal moet niet worden gedacht dat deze Nassenheider alleen met het vliesdoek horizontaal boven de ramen kan worden gebruikt. Het vliesdoek kan (na eventjes horizontaal te zijn om de druppels op te vangen) ook vertikaal in een raam worden gemonteerd.
    • De Klassieke Nassenheider verdamper kan met behulp van een los verkrijgbare applicatieset vrij simpel worden omgebouwd naar een Nassenheider horizontaal verdamper.
    • De Nassenheider horizontaal kan bijvoorbeeld ook nog in de late herfst worden gebruikt als er nagenoeg geen broed meer aanwezig is.
    • Na gebruik kunnen zowel de verticale lonten als vliesdoek worden afgespoeld (gebruik hierbij rubber handschoenen), gedroogd en hergebruikt.
    • In 2011 is de Nassenheider horizontaal doorontwikkeld tot de Nassenheider Professional: het flesje heeft een groter volume, is minder hoog, en heeft een dop zodat het thuis kan worden gevuld en aldus reeds gevuld vervoerbaar is. De constructie staat nu op een soort schaaltje zodat het mierenzuur eerst goed in de breedte wordt verspreid voordat het de kast inzakt.


Toepassing van de Nassenheider horizontaal (ook de versie 'Professional') door de ontwikkelaar Bruno Becker zelf

Bruno Becker (imkerend in de omgeving van Berlijn) past zelf de volgende richtlijn toe voor zijn behandeling met de Nassenheider hrizontaal:

  • De eerste behandeling na het slingeren van de honing zodra er meer dan 2-3 mijten per dag of 15-20 mijten per week vallen. Anders op z'n laatst rond 15 augustus
  • De tweede behandeling na het inwinteren zo rond 15 september. Indien er voordien minder dan 3-4 mijten per dag of 20-25 per week dan zou je deze behandeling eventueel kunnen overslaan.
  • De derde behandeling in oktober vind echter in alle gevallen plaats. Ook als de tweede behandeling wèl is uitgevoerd. Je start deze behandeling ergens voor midden oktober.

De rest van het jaar past Bruno Becker meestal geen enkele andere vorm van varroabestrijding toe.


Toepassing van de Klassieke Nassenheider

Voor een goede verdamping met de klassieke Nassenheider geldt dat er broed aanwezig moet zijn. De nachttemperatuur mag niet lager zijn dan 5°Celsius. Je behandelt ergens in de periode juli-september.

  • Prepareer de Nassenheider in het begin met het kortste lont. Pas zodra blijkt dat aldus de verdamping te laag is gebruik je een groter lont.
  • Bevestig de Nassenheider in een leeg raam. Vul de Nassenheider met mierenzuur van 60% en hang het in de broedkamer. Tussen de verdamper en het broed moet een broedloos raam aanwezig zijn.
  • Indien er darrenbroed in een volk aanwezig is, moet de verdamper er 15 dagen (de gesloten broedperiode van de dar) in blijven, anders is 12 dagen (de gesloten broedperiode van de werkbij) voldoende.
  • Voer de de behandeling twee keer uit met een tussenperiode van een week. De eerste behandeling na de laatste honingoogst uitvoeren, de tweede behandeling na het inwinteren.


In onderstaand filmpje zie je de Nassenheider Professional in gebruik.

(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)

Voetnoten

  1. Bruno Becker ontwikkelde de eerste versie van de Nassenheider toen hij in het plaatsje Nassenheide woonde, vandaar de naam.
  2. Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en zal bij een gelijke hoeveelheid vocht in de lucht dus drogender zijn dan koude lucht. Het begrip 'relatieve luchtvochtigheid' geeft weer hoeveel vocht er in de lucht zit is relatie tot de hoeveelheid vocht die er - bij die temperatuur - in zou kunnen zitten.
  3. Bij de Nassenheider horizontaal wordt een blauwe vliesdoek meegeleverd, maar er kan ook een normaal dun keukendoekje of een stuk linnen worden gebruikt. Meestal is het voldoende om uit de meegeleverde blauwe vliesstof een stuk ter grootte van een A4 te knippen.