Natuurzwerm: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 15: Regel 15:
  
  
- een natuurzwerm bepaalt zelf de nieuwe woonplaats, en is voor de imker verloren (tenzij deze de zwerm zelf weer [[schept]])
+
- een natuurzwerm bepaalt zelf de nieuwe woonplaats, en is voor de imker verloren (tenzij deze de zwerm zelf weer [[Het scheppen van een zwerm|schept]])
  
  

Versie van 9 nov 2009 om 09:27

Zwerm aan tak.jpg


Natuurzwermen moeten onderscheiden worden van kunstzwermen.


Een natuurzwerm is een zwerm op initiatief van de bijen.


Een kunstzwerm is een zwerm op initiatief van de imker.


Belangrijke andere verschillen:


- een natuurzwerm bepaalt zelf de nieuwe woonplaats, en is voor de imker verloren (tenzij deze de zwerm zelf weer schept)


- een natuurzwerm neemt zelf voedsel mee om een dag of drie te kunnen overbruggen of om op de nieuwe locatie direct met nieuwe raatbouw te kunnen starten. Bij de kunstzwerm zorgt de imker ervoor dat er ook voer mee komt (bijvoorbeld een raam voer).


Bij een natuurzwerm is er, als het goed is, altijd sprake van een koningin met een flink aantal bijen.

Meestal gaan honingbijen zwermen in het kader van volksvermeerdering.

Eerst (de voorzwerm) verlaat de oude koningin met een gedeelte van het volk de oorspronkelijke woonplaats op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Daarna (de nazwerm) verlaten de jonge koninginnen een voor een het volk, telkens met weer een gedeelte van het volk. Totdat de achterblijvende bijen het welletjes vinden en alle resterende jonge koninginnen doodmaken op een na.

Honingbijen kunnen ook gaan zwermen als er bij de huidige woonplaats te weinig voedsel in de omgeving is te halen. Dit komt echter zelden voor. Het is verwarrend dat dit een hongerzwerm wordt genoemd, aangezien deze term ook wordt gebruikte voor een voor- of nazwerm die al wat langer onderweg is, en daardoor ook door de meegenomen voedselvoorraad heen is.

In alle gevallen hebben de speurbijen een grote rol in het vinden van een nieuwe geschikte locatie voor het volk.

Als een volk met een jonge koningin een nieuwe woonplaats heeft gevonden, dan moet daarna de koningin nog op bruidsvlucht om te worden bevrucht. Soms gaan dan ook een flink aantal bijen mee (wat op zich niet de bedoeling is), dat noemen we dan een bruidszwerm.

Gerelateerde termen: hongerzwerm.