Propolis

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Onze honingbijen maken en gebruiken propolis als een verdedigingslinie tegen kou en ziektes. Ze maken de propolis uit harsachtige stoffen die de bijen verzamelen van bomen. Ze vermengen die harsen met stuifmeel, enzymen en andere bestanddelen om het vervolgens te gebruiken voor het dichten van kieren en spleten, maar vooral vanwege zijn desinfecterende werking. Zo krijgen bijvoorbeeld ook alle broedcellen een vliesdun laagje propolis om het broed tegen infecties te beschermen.


Propolis bevat allerlei stoffen die gunstig kunnen zijn voor het menselijk lichaam. Zo zou propolis gunstig zijn voor het behoud van een goede blaas-, nier- en prostaatfunctie, helpt het bij ongemakken rond de menstruatie en houdt het spieren en gewrichten soepel en sterk. Na een ziekte kan propolis bijdragen aan herstel (alleen al als natuurlijk antibioticum).


Enkele waarschuwingen aangaande het gebruik van propolis zijn echter op zijn plaats:

  • Ongeveer één op de 2000 mensen is allergisch voor propolis. Dit kan dus beter vooraf getest worden door wat propolis op een stukje dunne huid te doen (bijvoorbeeld de holte van de elleboog), en dan te bekijken of die plek rood en branderig wordt. Als dat het geval is dan kun je propolis dus beter niet gebruiken.
  • Propolis kan de werking van medicinale bloedverdunnende middelen versterken. Het is dus verstandig om dat te (laten) controleren.


Externe links: