Refractometer: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 11: Regel 11:
  
  
[[Image:Refractometer.flv</VideoFlv>
+
[[Image:Refractometer.flv]]
 
Bovenstaand een filmpje waarin het vochtgehalte wordt gemeten door de Siciliaanse imker Carlo Amodeo (bekend van het redden van de [[Siciliaanse honingbij]]).
 
Bovenstaand een filmpje waarin het vochtgehalte wordt gemeten door de Siciliaanse imker Carlo Amodeo (bekend van het redden van de [[Siciliaanse honingbij]]).

Versie van 16 mrt 2016 om 14:25

Refractometer in de bescherming van de doos.
Refractometer gereed voor gebruik.
Afleesscherm van de refractometer.

Een refractometer wordt door de imker gebruikt om het vochtgehalte van de honing te meten. Bij een te hoog vochtgehalte kan honing namelijk gaan gisten en, voor zowel mensen als honingbijen, ongeschikt voor consumptie worden. Van kristalliserende en gekristalliseerde honing kan het vochtgehalte niet worden gemeten.


Het maximaal toegestane vochtgehalte voor honing bedraagt 20%, alleen voor heidehoning ligt dat iets hoger.


Voor verschillende levensmiddelen bestaan er verschillende refractometers. Imkers gebruiken een refractometer voor honing met ATC (Automatiche Temperatuur Aanpassing). Na het ijken van de refractometer met speciale ijkhoning kan de gewenste honing worden gecontroleerd. Een klein beetje honing wordt op het vizier aangebracht, het klepje wordt gesloten en dan kan het vochtgehalte worden afgelezen. De verkleuring op de licht- en donkerblauwe scheiding geeft het vochtgehalte van de honing aan.


Bestand:Refractometer.flv Bovenstaand een filmpje waarin het vochtgehalte wordt gemeten door de Siciliaanse imker Carlo Amodeo (bekend van het redden van de Siciliaanse honingbij).