Reinigingsvlucht

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als het in de winter koud is dan blijven de bijen binnen (en als het heel koud is op de wintertros). Om op temperatuur te blijven eten ze de voor de winter opgeslagen voedselvoorraad op. Afhankelijk van het type honing zitten hier meer of minder onverteerbare delen in[1], zodat de darmen van de bijen gaandeweg steeds voller met die onverteerbare delen komen te zitten.

Op de langere termijn leidt dat natuurlijk tot ongemak. Zodra het weer het dan eindelijk weer toelaat zal het volk dan ook massaal naar buiten trekken om zich te ontlasten: de reinigingsvlucht.

De buren van imkers zijn meestal niet zo blij met die reinigingsvlucht (en je kunt dan ook beter niet de witte was te drogen hangen) want die poepjes zijn dan natuurlijk veel groter en opvallender dan in de rest van het jaar.


Dat op één bijenstal niet alle volken tegelijk op reinigingsvlucht gaan wordt beïnvloed door verschillende factoren warvan de optelsom bepaalt of het volk sneller of later is:

  • De verschillende groottes van de verschillende volken.
    • Een groter volk is vaak weer sneller opgewarmd dan een kleiner volk en zal sneller activiteit vertonen.
    • Een groter volk kan zichzelf gemakkelijker warm houden dan een klein volk en zal dus minder consumeren, en dus ook minder last hebben van de afvalstoffen.
  • De verschillende plaatsen van de bijen-behuizingen ten opzichte van het zonlicht.
  • De verschillende positionering van een volk binnenin een kast ten opzichte van de vliegopening.
    • Een volk in een te grote kast is hier ook al snel in het nadeel.

Oftewel, niet alle volken hebben even snel in de gaten dat de gelegenheid voor de reinigingsvlucht zich voordoet en alle volken hebben het ook niet allemaal even nodig.


Voetnoten

  1. In het bij de inwintering gebruikte suikerwater zitten normaal gesproken maar weinig onverteerbare delen, maar onze honingbij is er van nature natuurlijk wel op gebouwd dat ze voldoende afvalstoffen in haar darmen kan accepteren om een behoorlijke winterperiode door te komen. Door een combinatie van te veel afvalstoffen, een te lange winterperiode, en/of verstoringen kan er roer otstaan.