Reproductieve isolatie

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 7 jan 2011 om 13:04 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Er zijn verschillende redenen waarom soorten niet met elkaar paren. Voor de hand liggende redenen zijn de anatomische, morfologische, fysiologsche en gedragsmatige ver...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Er zijn verschillende redenen waarom soorten niet met elkaar paren. Voor de hand liggende redenen zijn de anatomische, morfologische, fysiologsche en gedragsmatige verschillen tussen de soorten.


Penis van 1. Apis mellifera, 2. Apis cerana, 3. Apis dorsata, en 4. Apis florea.

Een voorbeeld van anatomische verschillen tussen de verschillende soorten Apis zijn de verschillende tussen de penissen van bijvoorbeeld de Apis mellifera, Apis cerana, Apis dorsata, en Apis florea. Deze verschillen zo van van elkaar[1] dat duidelijk is dat deze darren exclusief zijn toegespitst op de koninginnen van de eigen soort. Kruising is niet mogelijk.


Een voorbeeld van een gedragsmatig verschil is het voorkomen van verschillende soorten Apis op Borneo die (kwa lokstof van de koningin) wel degelijk sexuele aantrekkingskracht op elkaar zouden kunnen uitoefenen maar waarbij kruising tussen de soorten, naast eventuele anatomische verschillen), (ook) wordt voorkomen doordat elke soort op een ander tijstip van de dag uitvliegt om te paren.


Voetnoten

  1. A.Schotanis. Over bijensoorten, -rassen, -stammen, en -lijnen. Maandblad Vlaamse Imkersbond, 1998, nummer 3.