Rimpelroos: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 28: Regel 28:
  
 
Onderstaande opnamen zijn van 16 augustus 2011 te Apeldoorn.
 
Onderstaande opnamen zijn van 16 augustus 2011 te Apeldoorn.
[[Image:rimpelroos.flv</VideoFlv>
+
[[Image:rimpelroos.flv]]
  
 
==Verwijzingen en bronnen==
 
==Verwijzingen en bronnen==
 
* [[Drachtplanten|Naar het overzicht Drachtplanten]]
 
* [[Drachtplanten|Naar het overzicht Drachtplanten]]

Versie van 16 mrt 2016 om 14:25

(Latijnse naam: Rosa rugosa)

De rozebottels.
Rimpelroos-02.JPG

Omschrijving en kenmerken

De in veel plantsoenen voorkomende rimpelroos (ook wel Japanse bottelroos) is een wilde roos die vooral opvalt door zijn mooie gerimpelde bladeren, de grote bottels (met veel vitamine-C), zijn grote bloemen en zijn heerlijke geur. De rimpelroos wordt vaak verward met de hondsroos.


De rimpelroos komt van oorsprong uit het Verre Oosten (zoals Noord-China, Korea, en Japan) en werd daar al, lang voordat hij in de Westerse landen kwam, gekweekt. De rimpelroos is gekruist met zowel andere wilde soorten, als met cultivars. De rozenstruiken, die hieruit ontstaan zijn, zijn de meest gevraagde in de tuinen van nu.


De rimpelroos is een tamelijk stekelige rozenstruik waarvan de stekels merkwaardig behaard zijn. De bloemen zijn tot zo'n 8 tot 10 centimeter doorsnede. Zoals bij veel rozensoorten is er veel verschil in kleur van de rozen. Er zijn struiken met witte, roze, donkerrode rozen, enkele en dubbele. De rimpelroos bloeit nagenoeg de hele zomer, en zo kunnen we aan dezelfde tak een rijpe bottel en een nauwelijks ontloken roos zien.

De rimpelroos is een goede bodembedekker, maar kan middels ondergrondse bladspruiten ook behoorlijk woekeren en andere planten verdrijven. De bladeren worden lichtgeel voor ze in de herfst afvallen.


De eetbare rozebottels hebben een doorsnee van zo'n 2 tot 3 centimeter. Ze zijn platter dan die van de meeste andere rozensoorten en vaak zitten de kelkbladen er nog aan.


De rimpelroos kan goed tegen tegen zout, en wordt ook vaak in de duinen aangeplant. In landen waar 's winters veel pekel gestrooid wordt, wordt de struik ook veel in de bermen aangeplant.Onderstaande opnamen zijn van 16 augustus 2011 te Apeldoorn. Bestand:Rimpelroos.flv

Verwijzingen en bronnen