Separeren: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
Bij het '''separeren''' gebruik je een [[separator]] om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren.
 
Bij het '''separeren''' gebruik je een [[separator]] om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren.
  
Het separeren kan onder andere worden toegepast bij [[zwermverhindering]], bij het [[verenigen]], bij het tijdelijk afgescheiden houden van een hoeveelheid voedsterbijen (als [[starter]] bij de [[koninginnenteelt middels overlarven]]), en bij het boven een groter volk laten overwinteren van kleinere volkjes (cq. reserve koninginnen).
+
Het separeren kan onder andere worden toegepast bij [[zwermverhindering]], bij het [[verenigen]], bij het tijdelijk afgescheiden houden van een hoeveelheid voedsterbijen (als [[starter]] bij de [[koninginnenteelt middels overlarven]]), bij de [[methode van der Palen]], en bij het boven een groter volk laten overwinteren van kleinere volkjes (cq. reserve koninginnen).
  
  

Huidige versie van 8 nov 2012 om 10:58

Bij het separeren gebruik je een separator om de doorgang tussen twee kastdelen te blokkeren.

Het separeren kan onder andere worden toegepast bij zwermverhindering, bij het verenigen, bij het tijdelijk afgescheiden houden van een hoeveelheid voedsterbijen (als starter bij de koninginnenteelt middels overlarven), bij de methode van der Palen, en bij het boven een groter volk laten overwinteren van kleinere volkjes (cq. reserve koninginnen).


Waarschijnlijk werd het separeren voor het eerst toegepast bij het van elkaar gescheiden houden en dan later weer samenvoegen van enerzijds een natuurzwerm of kunstzwerm, en anderzijds het hoofdvolk. Ook deze ene toepassing van separeren kan al op veel verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld bij de tussenaflegger. Onderstaand staat nog een andere manier:

  • Je plaatst de kast met voorzwerm (of kunstzwerm) op de plek en bodem van het hoofdvolk waar deze van af is gekomen (of genomen).
  • Hier bovenop leg je de separator met geopende vliegopening en open gazen gedeelte.
  • Bovenop de separator zet je het hoofdvolk.
    • Door deze actie zullen alle reeds op de onderste vliegopening georiënteerde bijen uit het hoofdvolk zich bij de oude koningin in de onderste bak voegen. Hierdoor kan deze oude koningin vlot weer volop aan de leg. Door het afvliegen van de haalbijen kan er in het hoofdvolk gebrek aan voer ontstaan. Dan het hoofdvolk dus voeren.
  • In het hoofdvolk wacht je totdat de tuter zich laat horen om vervolgens (laat op de dag) alle doppen te breken.
  • Zodra de jonge koningin van het hoofdvolk aan de leg is verenig je de beide volken weer door de oude koningin weg te nemen en de separator te verwijderen. Als uit een moerloosheidsproef is gebleken dat er geen jonge koningin aan de leg is geraakt dan verenig je met behoud van de oude koningin.

Kenmerken van deze ene manier van separeren: de oude koningin blijft zo lang mogelijk zo optimaal mogelijk aan de leg, en je hebt op je bijenstand minder plek nodig. Vanwege de overdaad aan haalbijen in het onderste volk kan het bij voldoende dracht zinvol zijn om boven het onderste volk een honingkamer boven een moerrooster te plaatsen. De gehele opbouw van beneden naar boven is dan bodem, (kunst-)zwerm, moerrooster, honingkamer, separator, hoofdvolk, dekplank en/of plastic vel, deksel.