Spaanse aak

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2012 om 12:54
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Acer campestre = Acer hebecarpum)

Een Spaanse aak oftewel veldesdoorn.
Onopvallende bloemen.
Het zaad in de herfst.

Omschrijving en kenmerken

De enige in de Lage Landen onbetwist inheemse esdoorn is de Spaanse aak die ook wel veldesdoorn wordt genoemd. Dit laat onverlet dat deze esdoorn ook elders in Europa volop voorkomt. Zo komt de Spaanse aak ook voor in het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië. Het is tevens de enige esdoorn die ook in Spanje voorkomt (vandaar 'Spaanse aak'). De Spaanse aak kan zo'n 150 tot 200 jaar oud worden.


De Spaanse aak is een pioniersplant en geschikt voor alle bodemsoorten met uitzondering van zeer arme, droge zandgrond en natte bodems. Hij is windbestendig, zowel geschikt voor zonnige als schaduwrijke plaatsen, en bestand tegen luchtverontreiniging en strooizout. Vandaar dat de Spaanse aak (samen met de gewone esdoorn in Nederland ook veel langs wegen als verbinding tussen dorpen en steden te vinden is.


De plant wordt ook vaak als haag gehouden. Een zogeheten Zeeuwse haag is een moeilijk doordringbare haag van 60% Spaanse aak en 40% meidoorn.


De Spaanse aak is voor veel dieren belangrijk als leef- en voedselplant. De bloemen van de Spaanse aak zijn vrij klein, onopvallend en groen-geel van kleur. De bloemen verschijnen ongeveer tegelijkertijd met de bladeren. De vleugels van de vruchten liggen bijna in elkaars verlengde.


De Spaanse aak wordt door onze honingbij ook bevlogen op harsachtige stoffen als grondstof voor propolis.


Pollen informatie

  • Kleur: geel


Verwijzingen en bronnen