Stille moerwissel: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij een '''stille moerwissel''' wordt de oude moer door het volk vervangen door een nieuwe moer zonder dat er sprake is van zwermen en zonder dat de eileg stopt. E...')
 
Regel 1: Regel 1:
Bij een '''stille moerwissel''' wordt de oude moer door het volk vervangen door een nieuwe moer zonder dat er sprake is van [[zwermen]] en zonder dat de eileg stopt.
+
Bij een '''stille moerwissel''' wordt de oude moer door het volk vervangen door een nieuwe moer zonder dat er sprake is van [[zwermneiging]] en zonder dat de eileg stopt.
Een stille moerwissel komt vaak voor bij volken die zijn geselecteerd op zwermtraagheid (zoals [[buckfast]]), of anders wanneer de oude moer niet (meer) voldoet en er geen sprake van [[zwermneiging]] is:
+
Een stille moerwissel komt vaak voor bij volken die zijn geselecteerd op zwermtraagheid (zoals [[buckfast]]), of anders wanneer de oude moer niet (meer) voldoet:
 
* een ingevoerde moer kan (genetisch) te veel van het volk verschillen
 
* een ingevoerde moer kan (genetisch) te veel van het volk verschillen
** tegen de tijd dat de nieuwe moer (die logischerwijs een dochter van de oude moer is) aan de leg is lopen er ook al veel zusters van haar in het volk zodat de kans op acceptatie van die nieuwe moer inmiddels een stuk groter is).
+
** tegen de tijd dat de nieuwe moer (die logischerwijs een dochter van de oude moer is) aan de leg is lopen er ook al veel zusters van haar in het volk zodat de kans op acceptatie van die nieuwe moer inmiddels een stuk groter is)
 +
** na het invoeren van een vreemde moer is het altijd verstandig om het volk een aantal weken op [[wisselcel|wisselcellen]] te controleren en deze zo nodig te verwijderen.
 
* de oude moer legt niet meer goed
 
* de oude moer legt niet meer goed
  

Versie van 28 jun 2010 19:11

Bij een stille moerwissel wordt de oude moer door het volk vervangen door een nieuwe moer zonder dat er sprake is van zwermneiging en zonder dat de eileg stopt. Een stille moerwissel komt vaak voor bij volken die zijn geselecteerd op zwermtraagheid (zoals buckfast), of anders wanneer de oude moer niet (meer) voldoet:

  • een ingevoerde moer kan (genetisch) te veel van het volk verschillen
    • tegen de tijd dat de nieuwe moer (die logischerwijs een dochter van de oude moer is) aan de leg is lopen er ook al veel zusters van haar in het volk zodat de kans op acceptatie van die nieuwe moer inmiddels een stuk groter is)
    • na het invoeren van een vreemde moer is het altijd verstandig om het volk een aantal weken op wisselcellen te controleren en deze zo nodig te verwijderen.
  • de oude moer legt niet meer goed

Bij een stille moerwissel worden er maar een paar moerdoppen (zelden meer dan drie) aangezet. Eén van die moerdoppen loopt het eerste uit en die moer mag blijven, de andere worden afgebroken en na een week vind je daar niets meer van terug. De "oude" moer mag blijven (en ook door blijven leggen) totdat de dochter met leggen is begonnen. Normaal gesproken wordt daarna de "oude" moer door het bijenvolk afgedankt, maar het komt ook voor dat de oude en nieuwe koningin nog een hele tijd tegelijkertijd in het volk zijn; er zijn zelfs gevallen van samen overwinteren bekend.

Bij een stille moerwissel wordt niet getuterd of gekwaakt.