Stuifmeelkam en stuifmeelkorfje: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'image:Stuifmeelkam_en_-korfje.JPG De achterpoot van een werkbij heeft op de scheen (tibia) twee voorzieningen voor het verzamelen van [[stuifmee...')
 
Regel 4: Regel 4:
 
* op de top van de scheen zit ook nog een stevige kam.
 
* op de top van de scheen zit ook nog een stevige kam.
  
De stuifmeelkam helpt (naast de andere haren op de achterpoten) mee om het stuifmeel de pollen uit de vacht te kammen. Nadat het stuifmeel dan met wat [[nectar]] een beetje nat is gemaakt wordt het als stuifmeelklompje in het stuifmeelkorfje opgeslagen.
+
De stuifmeelkam helpt (naast de andere haren op de achterpoten) mee om het stuifmeel de pollen uit de vacht te kammen. Nadat het stuifmeel dan met wat [[nectar]] een beetje nat is gemaakt wordt het als stuifmeelklompje in het stuifmeelkorfje opgeslagen. Zo'n stuifmeelklompje kan tot zo'n 10 milligram wegen.

Versie van 25 nov 2011 om 13:21

Stuifmeelkam en -korfje.JPG

De achterpoot van een werkbij heeft op de scheen (tibia) twee voorzieningen voor het verzamelen van stuifmeel:

  • op de rand van de scheen staan gebogen haren die een korfje (corbicula) vormen, en
  • op de top van de scheen zit ook nog een stevige kam.

De stuifmeelkam helpt (naast de andere haren op de achterpoten) mee om het stuifmeel de pollen uit de vacht te kammen. Nadat het stuifmeel dan met wat nectar een beetje nat is gemaakt wordt het als stuifmeelklompje in het stuifmeelkorfje opgeslagen. Zo'n stuifmeelklompje kan tot zo'n 10 milligram wegen.