Suikersmelter

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 1 mei 2010 om 14:32 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een '''suikersmelter''' is een toestel waarmee op eenvoudige, praktische wijze een suikeroplossing gemaakt kan worden (bijvoorbeeld voor de inwintering). In Vlaan...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een suikersmelter is een toestel waarmee op eenvoudige, praktische wijze een suikeroplossing gemaakt kan worden (bijvoorbeeld voor de inwintering).

In Vlaanderen noemt men zo'n toestel ook wel "Sucapi".


Het geheel bestaat uit twee vaten (of emmers) die op elkaar geplaatst kunnen worden. In de bodem van het bovenste vat is een fijnmazige zeef aangebracht. Onder aan het onderste vat is een aftapkraan gemonteerd. Het bovenste vat wordt voor ongeveer driekwart met kristalsuiker gevuld. Daarna wordt er water aan toegevoegd totdat de suiker nog maar net (net niet) onder water staat. De suiker zal langzaam oplossen en door de zeef als suikerstroop in het onderste vat terechtkomen. Op deze manier wordt gemakkelijk zonder verwarming en zonder roeren een verzadigde oplossing verkregen, die direct aan de bijen kan worden gevoerd.

Het is handig om de onderste emmer doorzichtig te laten zijn, of om er een verticaal doorzichtige buis aan te monteren, om tijdig te zien dat de onderste emmer volloopt zodat er afgetapt moet worden.