Thymol: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 1: Regel 1:
'''Thymol''' is een etherische<ref>Met etherisch worden de eigenschappen ijl, licht en vluchtig aangeduid.</ref> olie, met een sterke geur en een antiseptische<ref>Zo worden door schimmel aangetaste boeken wel in een gesloten zak met thymol gedaan om de schimmelsporen te doden.</ref> werking, die zowel uit de tijmplant kan worden gewonnen als ook synthetisch kan worden geproduceerd.
+
'''Thymol''' is een etherische<ref>Met etherisch worden de eigenschappen ijl, licht en vluchtig aangeduid.</ref> olie, met een sterke geur en een antiseptische<ref>Zo worden door schimmel aangetaste boeken wel in een gesloten zak met thymol gedaan om de schimmelsporen te doden.</ref> werking, die zowel uit planten<ref>Thymol zit niet alleen in planten uit het geslacht [[Tijm]], maar ook in planten als [[bergamotkruid]], bonenkruid, zwarte bes, dille, grapefruit, selderijzaad en zoethout.</ref> kan worden gewonnen als ook synthetisch kan worden geproduceerd.
  
Thymol komt ook voor in [[bergamotkruid]], bonenkruid, zwarte bes, dille, grapefruit, selderijzaad en zoethout.
+
Bijenhouders gebruikten thymol in eerste instantie vooral vanwege de antiseptische werking<ref>Tegen ziekten als kalkbroed.</ref>. Per toeval werd echter ontdekt dat thymol ook de varroamijt bestrijdt. Sindsdien wordt thymol binnen de imkerij vooral als [[thymolbehandeling|middel ter bestrijding van de varrroamijt]] gebruikt (maar blijft de antiseptische werking natuurlijk mooi meegenomen).
  
Bijenhouders gebruikten thymol in eerste instantie vooral vanwege de antiseptische werking<ref>Tegen ziekten als kalkbroed.</ref>. Per toeval werd echter ontdekt dat thymol ook de varroamijt bestrijdt. Sindsdien wordt thymol binnen de imkerij vooral als [[thymolbehandeling|middel ter bestrijding van de varrroamijt]] gebruikt (maar blijft de antiseptische werking natuurlijk wel gelden).
+
Meerdere planten leveren thymolbevattende [[nectar]]. Het zal niet verrassen dat tijmhoning thymol bevat (met gehaltes tussen 0,026 en 0,05 mg/kg), maar ook bijvoorbeeld lindehoning bevat thymol (met gehaltes tussen 0,02 en 0,16 mg/kg).
 +
 
 +
Buiten de bijenhouderij wordt thymol o.a. (in lage concentraties) toegepast in<ref>Peter Elshout, De pro's en contra's van thymol. Maandblad voor imkers, september 2002.</ref>:
 +
* middelen tegen (de symptomen van) verkoudheid, huiduitslag, schimmelinfecties, en schaafwonden,
 +
* tandpasta, en
 +
* scheerzeep.
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 8 mrt 2017 om 21:53

Thymol is een etherische[1] olie, met een sterke geur en een antiseptische[2] werking, die zowel uit planten[3] kan worden gewonnen als ook synthetisch kan worden geproduceerd.

Bijenhouders gebruikten thymol in eerste instantie vooral vanwege de antiseptische werking[4]. Per toeval werd echter ontdekt dat thymol ook de varroamijt bestrijdt. Sindsdien wordt thymol binnen de imkerij vooral als middel ter bestrijding van de varrroamijt gebruikt (maar blijft de antiseptische werking natuurlijk mooi meegenomen).

Meerdere planten leveren thymolbevattende nectar. Het zal niet verrassen dat tijmhoning thymol bevat (met gehaltes tussen 0,026 en 0,05 mg/kg), maar ook bijvoorbeeld lindehoning bevat thymol (met gehaltes tussen 0,02 en 0,16 mg/kg).

Buiten de bijenhouderij wordt thymol o.a. (in lage concentraties) toegepast in[5]:

  • middelen tegen (de symptomen van) verkoudheid, huiduitslag, schimmelinfecties, en schaafwonden,
  • tandpasta, en
  • scheerzeep.

Voetnoten

  1. Met etherisch worden de eigenschappen ijl, licht en vluchtig aangeduid.
  2. Zo worden door schimmel aangetaste boeken wel in een gesloten zak met thymol gedaan om de schimmelsporen te doden.
  3. Thymol zit niet alleen in planten uit het geslacht Tijm, maar ook in planten als bergamotkruid, bonenkruid, zwarte bes, dille, grapefruit, selderijzaad en zoethout.
  4. Tegen ziekten als kalkbroed.
  5. Peter Elshout, De pro's en contra's van thymol. Maandblad voor imkers, september 2002.