Thymolbehandeling

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Bij de thymolbehandeling worden bijen - ter bestrijding van de varroamijt - behandeld met thymol.

Waarschijnlijk blokkeert thymol een aantal neuroreceptoren van de varroamijt zodat de varroamijt uiteindelijk ten onder gaat aan een onvoldoende werkend zenuwstelsel. Omdat de varroamijt ook neuroreceptoren heeft die niet door thymol worden geblokkeert kan er in theorie een selectie ontstaan op varroamijten met meer van die thymol-ongevoelige-neuroreceptoren. Dit zou op den duur tot een thymol-resistente-varroamijt kunnen leiden. De kans hierop wordt echter niet hoog ingeschat.

Maatregelen voor een optimale effectiviteit.

Voor een effectieve thymolbehandeling is het nodig dat de ventilatie in de bijenwoning tot een minimum wordt beperkt[1]

Thymol dringt niet door in het gesloten broed, en om die reden dient een thymolbehandeling minstens zo lang te duren als de langste gesloten broedperiode (oftewel de 15 dagen van gesloten darrenbroed). In die periode zal immers alle broed zijn uitgelopen en worden de mijten in hun verdere voortplanting gehinderd zodra ze uit het broed komen. Meestal wordt echter een langere periode van van wel 4 tot 8 weken aanbevolen[2]!

Voor een voldoende verdamping van thymol is het nodig om de thymolbehandeling in de zomer uit te voeren.

Een correcte dosering is van belang. Te weinig heeft onvoldoende effect, en teveel kan tot sterfte bij de bijen leiden!

Een goed uitgevoerde thymolbehandeling kan leiden tot een vermindering van het aantal varroamijten met 95%.

De behandeling

De daadwerkelijke behandeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. In alle gevallen dient direct contact met huid en ogen te worden vermeden.

Ondanks dat thymolresten snel worden afgebroken is het verstandig om:

  • de thymolbehandeling pas na de honingoogst te starten en/of enige[2][3] tijd voor het opzetten van de honingkamer te beëindigen[4], en
  • geen honing uit de behandelde broedkamer te oogsten.


In eerste instantie werd thymol alleen in de vorm van thymolkristallen gebruikt ter bestrijding van de varroamijt, maar inmiddels zijn t.b.v. van de varroabestrijding ook de volgende thymolproducten verkrijgbaar[5]:

Deze verschillende thymolproducten bevatten verschillende concentraties thymol, en bevatten soms tevens andere varroa-bestrijdende ingrediënten. Zowel de aanbevolen lengte van de behandeling, als de aanbevolen lengte van de periode tussen behandeling en de volgende honingoogst kunnen per product verschillend zijn. Soms wordt ook een minimale afstand vanaf het broed aanbevolen[2].

Voetnoten

  1. Bijvoorbeeld het met de lade afsluiten van de bodem van een bijenkast.
  2. 2,0 2,1 2,2 Zie de beschrijving/gebruiksaanwijzing van het gebruikte thymolproduct.
  3. Minimaal 1 week.
  4. Aangezien voor een effectieve behandeling wordt aanbevolen om deze in de zomer uit te voeren, zal het hier gaan om het opzetten van honingkamers voor bijvoorbeeld de heide en andere specifieke najaarsdracht.
  5. Deze thymolproducten zijn niet allemaal in (een van de) Lage Landen toegestaan.