Verenigen

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het verenigen voeg je twee bijenvolken samen. Dit gebeurt vaak om een de volgende redenen:

  • het verminderen van het aantal volken,
  • het samenvoegen van te kleine volken naar volken van samen voldoende grootte,
  • zorgen dat een volk met een slecht functionerende moer weer een goede moer krijgt.


Op verschillende momenten in het bijenseizoen kan op verschillende manieren worden verenigd:

  • In het vroege voorjaar, en in het najaar kunnen volken vaak probleemloos bij elkaar worden gedaan door de ramen uit de te verenigen volken om en om bij elkaar te hangen. Dit betreft de periode waarin de samen te voegen volken nog maar weinig broed hebben.
  • Tussen het vroege voorjaar en het najaar, in de periode waarin de bijen meer broed hebben, kun je het beste de krantenmethode gebruiken.


Als je ook in het najaar - vlak voor het inwinteren - de krantenmethode nog toepast, dan is het raadzaam om ook dan - na de krantenmethode - de ramen nog om en om te gaan hangen. Anders loop je kans dan de van oorsprong verschillende volken twee wintertrossen gaan vormen.

Meestal verenig je volken in overeenkomende bijenkasten. Zo zul je bij het verenigen van een 6-ramer en een 10-ramer waarschijnlijk een lege 10-ramer gebruiken om daar de de 6-ramer in over te hangen (evt. aangevuld met 4 vulblokken). Je kunt echter ook werken met een tussenschot ter grootte van de grootste kast met daarin een opening/doorgang ter grootte van binnenkant van de kleine kast.

In onderstaand filmpje zie je de vereniging van een klein moergoed bevruchtingsvolkje (i.c in een Kieler bevruchtingskastje) met een groter volk dat een slechte moer (met wisselcellen) heeft. In dit geval wordt het geheel afgedicht door over de Kieler een extra (leeg) kastdeel te plaatsen die net zo groot is als de grote kast.