Verenigen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
Regel 3: Regel 3:
 
* het samenvoegen van te kleine volken naar volken van samen voldoende grootte,
 
* het samenvoegen van te kleine volken naar volken van samen voldoende grootte,
 
* zorgen dat een volk met een slecht functionerende [[moer]] weer een goede moer krijgt.
 
* zorgen dat een volk met een slecht functionerende [[moer]] weer een goede moer krijgt.
 +
 +
Je past het níet (!) toe als oplossing voor een volk met [[eierleggende werksters]], omdat je dan een hele grote kans loopt dat je dat de [[moer]] in het ermee verenigde goede volk gaat kosten.
  
  

Versie van 25 mrt 2020 16:00

Bij het verenigen voeg je twee bijenvolken samen. Dit gebeurt vaak om een de volgende redenen:

  • het verminderen van het aantal volken,
  • het samenvoegen van te kleine volken naar volken van samen voldoende grootte,
  • zorgen dat een volk met een slecht functionerende moer weer een goede moer krijgt.

Je past het níet (!) toe als oplossing voor een volk met eierleggende werksters, omdat je dan een hele grote kans loopt dat je dat de moer in het ermee verenigde goede volk gaat kosten.


Voorafgaand aan het verenigen is het optimaal als beide volken eerst naast elkaar zijn ingevlogen. Boven elkaar kan ook, maar dat is niet optimaal.

Een te verenigen volk van elders kun je daartoe direct op de gewenste plaats naast het andere volk zetten, maar als twee volken van dezelfde standplaats moeten worden verenigd - en niet al naast elkaar staan - dan wordt eerst langzamerhand (met een halve bijenkast verplaatsing per vliegdag) naar die situatie toegewerkt. Zitten er op dezelfde bijenstal bijenkasten tussen de te verenigen volken dan zullen er bij het passeren van die bijenkasten ook bijen helaas hun oude volk niet meer terug kunnen vinden. Zij kunnen zich dan hopelijk bij die andere kasten inbedelen..

Na het verenigen zullen de beide moeren elkaar niet accepteren, en er voor zorgen dat er slechts één van hen overblijft. Heb je zelf voorkeur voor één van beide moeren dan moet je dus direct voor het verenigen zelf de ongewenste moer verwijderen.


Op verschillende momenten in het bijenseizoen kan op verschillende manieren worden verenigd:

  • In het vroege voorjaar, en in het najaar kunnen volken vaak probleemloos bij elkaar worden gedaan door de ramen uit de te verenigen volken om en om bij elkaar te hangen. Dit betreft de periode waarin de samen te voegen volken nog maar weinig broed hebben.
  • Tussen het vroege voorjaar en het najaar, in de periode waarin de bijen meer broed hebben, kun je het beste de krantenmethode gebruiken.


Meestal verenig je volken in overeenkomende bijenkasten. Zo zul je bij het verenigen van een 6-ramer en een 10-ramer waarschijnlijk een lege 10-ramer gebruiken om daar de de 6-ramer in over te hangen (evt. aangevuld met 4 vulblokken). Je kunt echter ook werken met een tussenschot ter grootte van de grootste kast met daarin een opening/doorgang ter grootte van binnenkant van de kleine kast.

In onderstaand filmpje zie je de vereniging van een klein moergoed bevruchtingsvolkje (i.c in een Kieler bevruchtingskastje) met een groter volk dat een slechte moer (met wisselcellen) heeft. In dit geval wordt het geheel afgedicht door over de Kieler een extra (leeg) kastdeel te plaatsen die net zo groot is als de grote kast.