Vliegbijen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 39: Regel 39:
  
 
In onderstaand filmpje zie je een vliegbij vliegen in slow motion.
 
In onderstaand filmpje zie je een vliegbij vliegen in slow motion.
[[Image:Vliegbij.flv</VideoFlv>
+
[[Image:Vliegbij.flv]]
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Versie van 16 mrt 2016 om 14:29

Taakverdeling per leeftijd
Dag Algemene taken Specialistische taken
01 - 21 binnendienst
18 - dood stuifmeel halen
18 - dood nectar halen
18 - dood water halen
18 - dood propolis halen
18 - dood soldaat
22 - dood speurbij
Bovenstaande dagperiodes zijn hooguit een benadering (gebaseerd op Seeley[1], maar aangevuld vanuit andere bronnen). Uit verschillende onderzoeken blijken namelijk verschillende preciese periodes. Het is zonodig zelfs mogelijk dat bijen uit de buitendienst weer taken uit de binnendienst op zich nemen.

De na het popstadium volgroeide werkbij heeft eerst 21 dagen binnendienst, en daarna tot haar dood 21 dagen buitendienst. Let wel, deze aantallen dagen zijn alleen een benadering (en dan alleen van de situatie in de zomer). De levensduur van onze honingbij kan - afhankelijk van verschillende omstandigheden - enorm verschillen, en daarmee ook de duur van de binnen- en buitendienst.


De bijen in de buitendienst noemen we vliegbijen (en ook wel haalbijen). De soldaten zijn nog weer een speciale categorie.

De vliegbijen zorgen er voor dat de in het bijenvolk benodigde grondstoffen worden gevonden en gehaald. Het 'vinden' gebeurt daarbij door een speciale groep van vliegbijen: de speurbijen.

De maximale inspanning wordt geleverd tussen 7 en 10 dagen foerageren[2]. Tot aan de 7e dag is er sprake van een leer-effect waardoor de vliegbij steeds beter presteert[3]. Na de 10e dag slaat de veroudering/slijtage toe waardoor de vliegbij steeds minder presteert.

Normaal gesproken halen de meeste haalbijen nectar of stuifmeel, maar in warme perioden kan het halen van water net zo intensief plaatsvinden. Een haalbij heeft de neiging om zich te specialiseren op één grondstof (wat dat betreft is er een overeenkomst met bloemvastheid). Hierdoor kan een haalbij optimaal profiteren van een leereffect, maar zo nodig zal de haalbij echter nog wel overgaan tot het halen van een van de andere grondstoffen[4].


Het werk van de vliegbijen vind alleen overdag plaats. 's Nachts slapen ze.


In onderstaand filmpje zie je een vliegbij vliegen in slow motion. Bestand:Vliegbij.flv

Voetnoten

  1. T.D.Seeley. Adaptive significance of the age polyethism schedule in honeybee colonies. Behavioral Ecology and Sociobiology (11, 1982), blz.287-293.
  2. P.K. Visscher and R. Dukas. Survivorship of foraging honey bees. Insectes Sociaux 44 , 1997, 1-5.
  3. R. Dukas. Mortality rates of honey bees in the wild. Insectes Sociaux 55, 2008, 252–255.
  4. B.R.Johnson. Division of labor in honeybees: form, function and proximate mechanisms. Behavioral Ecology and Sociobiology, 2010 January; 64(3): 305–316.