Weissenseifener hangkorf

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze korf was te zien in Witteveen Studiedag 2007.

Omschrijving

De Weissenseifener hangkorf (uit het plaatsje Weissenseifen in de Duitse Eifel) bestaat uit een onder en een bovenkorf en wordt opgehangen (het beste te plaatsen onder een afdak om de korf tegen regen te beschermen). Aan de onderzijde van de korf is de vliegopening.

Samenscholing van nijvere WeissenSeifener korfvlechters te Witteveen tijdens de studiedag 2007.

Onder het bovendeel van de Weissenseifener hangkorf bevindt zich een aantal ronde raamdelen waardoor deze (mits de bijen het netjes uitbouwen) als losse bouw te verwijderen is, gecontroleerd en behandeld kunnen worden. B.v. kontrole op broed, doppen e.d. maar ook voor eventuele raathoning winning.


Het is de bedoeling dat als het broednest boven in de korf flink wordt uitgebouwd het geheel in de onderkorf door kan groeien zoals dat in een natuurlijke omgeving ook plaats vindt.

De korf is een ontwerp van de Duitser Gunther Mancke, verteller, reiziger, kunstenaar en bijenkenner. De bijenwoning heeft een achterliggende gedachte die terug te vinden is in het Biologisch-Dynamisch gedachtengoed van Rudolf Steiner. BD-imkerwerkgroep werkt op deze grondslag op een natuurlijke manier met de bijen.


Er is een boekje over de korf uitgegeven: ISBN 978-3-925193-42-2 Op de site http://www.bodenschatz.de is het te bestellen. Hierin worden zowel de maten van alle onderdelen als de filosofie achter de korf beschreven.


Datering

Onbekend


Voorkomen

Bij B-D imkers, als curiosa en in combinatie met vlechtwerk.


Detailfoto's

In de boven korf is aan de bovenkant een opening voor het bijvoeren of voor de honingkamer en kan worden afgesloten met een houten klos
Honingkamer op de korf
ramen middels 9 (losse)spijlen aangebracht op een afstand van 35 mm met scherpe onderzijde als aanbouwpunt voor de raat


De onder korf is met 4 houten pennen onder aan de houten plank bevestigd; in het midden is een groot rond gat uitgespaard als doorgang tussen de onder en boven korf
de toegangsopening voor de bijen onderaan, met een pitriet landingsbaan


Navigatie