Werkbijen

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 30 mrt 2009 om 09:59 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het leven van een werkbij begint als bevrucht eitje, waarna het 21 dagen duurt voordat het is volgroeid: - na 3 dagen komt er een larve uit het eitje, - die larve w...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het leven van een werkbij begint als bevrucht eitje, waarna het 21 dagen duurt voordat het is volgroeid:

- na 3 dagen komt er een larve uit het eitje,

- die larve wordt dan 6 dagen goed gevoed, waarna deze zich verpopt,

- het popstadium duurt 12 dagen.

Dat het ene bevruchte eitje een werkbij wordt en het andere bevruchte eitje een koningin, wordt bepaald door de hoeveelheid koninginnengelei die het krijgt in het larvestadium.

De na het popstadium volgroeide werkbij heeft vervolgens eerst 21 dagen binnendienst, en daarna buitendienst zo lang als kan (meestal ook niet meer dan 21 dagen). Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de winterbijen.

Gedurende de binnendienst voeren de werkbijen in een min of meer vaste volgorde een aantal taken uit. Let wel: als de omstandigheden dat vereisen dan zijn ze wel degelijk in staat om van dit stramien af te wijken en bijvoorbeeld eerder haalbij (buitendienst) te worden. De volgorde van de binnendienst is als volgt:

-