Winterakoniet

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Winterakoniet (Eranthis hyemalis (L) Salisb.)

Bloeiende winterakoniet in de zon bij een temperatuur van -1 gr C. (gbwv)
Winterakoniet in de zon,met duidelijk het aanwezige stuifmeel in de open bloemen.(gbwv)

Omschrijving en kenmerken

De winterakoniet is een bolgewas, en heeft stengels met daarop telkens één gele bloem. Deze bloem wordt omkranst door zes ongesteelde bladeren.

De winterakoniet komt van nature voor in Zuid-Frankrijk, Italië en de Balkan, maar is (net als het sneeuwklokje) al in de 15e eeuw op grote schaal aangeplant in tuinen van buitenplaatsen van kastelen, kloosters en landgoederen.Door de jaren heen zijn ze grotendeels verwilderd.

Al met al zijn ze in de Lage Landen vrij zeldzaam (met uitzondering dus van historisch bepaalde grotere lokale bestanden). Ze zijn echter wel in de handel verkrijgbaar en vanwege de vroege bloei een aanrader.

Zodra de sneeuw en vorst uit de grond is in het vroege voorjaar zullen de groene bladerkransjes zich tonen. Wanneer de buitentemperatuur dan ook nog eens boven de 12 - 13°C uitkomt dan zullen de eerste bijtjes en de eerste hommels het gele hartje van deze bloem proberen te veroveren op zoek naar verse pollen.

Winterakoniet en speenkruid bloeien op hetzelfde moment en kunnen op dezelfde plaats groeien. Verwarring ligt dan voor de hand want ze hebben beide gele bloemetjes. Toch zijn ze wel goed van elkaar te onderscheiden.

Winterakoniet kent twee methoden van vermeerderen:

  • het vormt kleine bruine knolletjes waaruit in het volgende voorjaar nieuwe planten ontstaan, en
  • het vormt zaad.
    • Dit zaad kan desgwenst vanaf ongeveer half mei worden verzameld en op andere plaatsen uitgezaaid. Het duurt dan wel drie jaar voor je op die ingezaaide plekken ook weer bloeiende akonieten hebt.



Overzicht pollen van de winterakoniet. foto: gbwvos
Vergroting van een pol van de winterakoniet. foto: gbwvos

Pollen informatie

  • Familie : Ranonkelfamilie
  • Pollensoort : Tri Colporat
  • Kleur : geel


Verwijzingen en bronnen