Zeeuws knoopje

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

(Astrantia major)

Astrantia-major.jpg

Omschrijving en kenmerken

Het zeeuws knoopje (die ook wel groot sterrenscherm wordt genoemd) is een vaste plant met witte, of roze-, paars- achtige bloemen.

De schermvormige bloemen, want het betreft feitelijk kransen met piepkleine bloemen, blijven relatief lang intact, zodat je er lang kijkplezier van kunt hebben.

Bloemen van het "Zeeuws knoopje" van dichtbij. Bij die grote boven kun je de omwindselbladeren goed zien.

De bloemschermen worden omgeven door omwindselbladeren die een groenig-witte kleur hebben. Door die omwindselbladeren lijkt soms alsof het zeeuws knoopje een enkelvoudige bloem is.

Het zeeuws knoopje komt van nature voor in Midden- en Oost-Europa en Azië. De planten groeien daar dan in bergweiden en op open plaatsen in bossen.

De plant gedijt het best in een vochtige voedzame omgeving: plant ze in de buurt van een vijver of langs een watervalletje. Alleen dan houdt het zeeuws knoopje het ook in de volle zon uit (hoe zonniger, hoe vochtiger de grond moet zijn). Het zeeuws knoopje bloeit twee keer. Eerst mei - juni, en later nog eens in de nazomer.

Het zeeuws knoopje dankt z'n nederlandse naam aan zijn overeenkomst met het sieraad op de tailleband van Zeeuwse klederdracht.

In de handel zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar.


  • Bloeiperiode: juni-september
  • Grootte: tot 100cm (d.w.z. de bloem op steeltjes, de bladeren gaan tot zo'n 50 centimeter)
  • Bevlieging door honingbijen: (np)2


Pollen informatie


Verwijzingen en bronnen