Zwarte bij: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
De '''zwarte bij''' (''Apis mellifera mellifera nigra'') is een variatie van een ondersoort van de honingbij uit het Zwitserse en Oostenrijkse Alpen stammende ecotype (ook wel stam<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> genoemd) van de [[donkere bij]] (''Apis mellifera mellifera'').
+
De '''zwarte bij''' (''Apis mellifera mellifera nigra'') is een stam<ref name=stam>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen|soorten, ondersoorten (rassen), stammen (ecotypen) en lijnen]].</ref> van de [[donkere bij]] (''Apis mellifera mellifera'') die voorkomt in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Deze stam heeft zich specifiek aan de daar heersende omstandigheden aangepast en betreft dus een ecoptype<ref name=stam />.
  
In de Lage landen worden de term 'zwarte bij' ook regelmatig gebezigd als de Nederlandse naam voor de ''Apis mellifera mellifera'', maar dat is eigenlijk onjuist.
+
 
 +
In de Lage landen wordt ook de 'donkere bij' (''Apis mellifera mellifera'') vaak al aangeduid als de 'zwarte bij'. Gezien het bestaan van de ''Apis mellifera mellifera nigra'' leidt dat tot verwarring, en in Imkerpedia is er voor gekozen om deze twee goed van elkaar onderscheiden.
  
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Versie van 22 jan 2012 om 11:24

De zwarte bij (Apis mellifera mellifera nigra) is een stam[1] van de donkere bij (Apis mellifera mellifera) die voorkomt in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Deze stam heeft zich specifiek aan de daar heersende omstandigheden aangepast en betreft dus een ecoptype[1].


In de Lage landen wordt ook de 'donkere bij' (Apis mellifera mellifera) vaak al aangeduid als de 'zwarte bij'. Gezien het bestaan van de Apis mellifera mellifera nigra leidt dat tot verwarring, en in Imkerpedia is er voor gekozen om deze twee goed van elkaar onderscheiden.


Voetnoten

  1. 1,0 1,1 Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen (ecotypen) en lijnen.