Alternatieve methoden om een zwerm te scheppen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Met deze vangzak aan stok 'schraap' je de zwerm zoveel mogelijk van de tak, en daarna draai je de stok een kwartslag zodat de zak aan de bovenkant wordt afgesloten.

Een zwerm die dicht bij de grond aan een tak hangt is vrij gemakkelijk te scheppen, maar dat is helaas lang niet altijd het geval:

  • Soms zit de zwerm vrij diep in een dichtbegroeide struik. In dat geval is het wellicht handig om snoeispulletjes bij je te hebben.
  • Voor een zwerm aan een tak hoog in de boom is een trap en een opvangzak aan een stok handig (zie nevenstaande foto).
  • Is sommige situaties valt er geheel niet te schudden of te schrapen:
    • soms is het dan voldoende om de kieps boven de zwermtros te bevestigen waarna de zwerm vanzelf naar boven de kieps in klimt. Soms is het handig om de bijen een beetje op te drijven met en beetje rook.
    • een raampje met open broed kan als een magneet op de bijen werken.
  • een reeds in een spouwmuur getrokken zwerm kan verwijderd worden met behulp van een vlak voor de toegang te bouwen constructie met een bijenuitlaat die uitmondt in een bijenkast (met welllicht eveneens een raam met open broed). Zo'n constructie moet wel tegen regen en wind kunnen aangezien het een tijdje op zijn plaats moet blijven zitten, en is aldus gemakkelijker gezegd dan gedaan.


In onderstaand filmpje wordt gewerkt met een stofzuiger nadat het bovenplaatsen van een korf, het opdrijven met behulp van een beetje rook, en het plaatsen van een raampje met open broed niet succesvol was gebleken.

(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)

Deze zuigmethode moet echt alleen als laatste redmiddel worden gebruikt, want door deze behandeling spugen (een aantal) bijen de meegebrachte honing uit. Dit leidt al gauw tot een kliederboel die ook bijen het leven kost.

Doordat deze zuigmethode in dit geval pas laat op de dag is toegepast (om de methode van het zelf in de korf lopen toch een zo groot mogelijke kans geven) kon daarna niet meer de korf op de grond worden gezet om ook de overige bijen in de korf te krijgen (ervan uitgaande dat de koningin aldus wel goed in de korf terecht is gekomen).