Amoebenziekte

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Amoebeziekte)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De amoebenziekte betreft een besmetting met de zogeheten Malpighamoeba mellificae waardoor de malpighische vaten van onze honingbij niet meer goed kunnen werken. Meestal leidt dit "slechts" tot een chronisch minder presterende honingbij, maar als de de malpighische vaten te erg beschadigen dan sterft de betreffende honingbij.

De Malpighamoeba mellificae zijn eencellige dierlijke micro-organismen, amoeben, die zich via cysten[1] kunnen verspreiden. Deze cysten worden met het voedsel opgenomen waarna ze via het spijsverteringssysteem uiteindelijk in de endeldarm terecht komen. Hier treft de cyste de omstandigheden aan om van cyste weer in een actief bewegende amoebe te veranderen. Deze amoebe kruipt via de dunne darm naar de malpighische vaten waarin deze zich vermenigvuldigt en er uiteindelijk weer cysten worden gevormd. Deze cysten verlaten met de ontlasting het bijenlichaam.

De amoeben en cysten in de malpighische vaten beschadigen en verstoppen deze. Hierdoor kunnen onder andere stofwisselingsproducten niet meer goed worden afgevoerd leidende tot een vergiftiging van de betreffende honingbij. De met Malpighamoeba mellificae besmette bijen hebben ook last van diarree als gevolg van een verstoorde waterhuishouding. Deze diarree zit dan vol met cysten, en deze cysten kunnen zo'n 6 maanden in deze poep overleven.

Meestal leidt een besmetting met de amoebenziekte niet uit zichzelf, maar wel in combinatie met een of meer andere bijenziekten, tot de ondergang van het totale bijenvolk.

Maatregelen

Er bestaan geen medicijnen tegen de amoebenziekte. De imker kan een reeds opgetreden besmetting bestrijden middels een goede hygiëne, het ontsmetten van de gebruikte materialen, en door het opruimen van de reeds ernstig zieke volken. De bijenraten kunnen worden ontsmet met behulp van ijsazijn. Het ontsmetten van de kasten en ander materialen kan met een hete sodaoplossing (van 60 gram soda per liter water) waarna deze wel met schoon water dienen te worden nagespoeld en gedroogd. Ontsmetten met een vlam kan ook (maar uiteraard niet bij materialen die zelf snel vlam vatten).

Preventieve bestrijding vindt plaats door algemene hygiëne en het stimuleren van nieuwe raatbouw.

Navigatie

Voetnoten

  1. Deze cysten zijn kogelrond, hebben een doorsnede van zo'n 7,5 μm, en hebben een zeer resistente celwand. Door die resistente celwand kan de cyste overleven in omstandigheden die voor de amoebe dodelijk zouden zijn.