BeeBooster

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met een BeeBooster kan voor de kruisbestuiving geschikt stuifmeel aan de uitvliegende bijen worden meegegeven. Dit hulpmiddel kan ingezet worden als er te weinig stuifmeel van de bestuivende rassen aanwezig is (door een tekort aan bestuivende bomen, of door beurtjaren van die bestuivende bomen).

Een voorbeeld van een BeeBooster.
Regelmatig een klein beetje vullen.

In de BeeBooster zit een schuine glasplaat met daarop stuifmeel voor de vliegopening van de bijenkast. Bijen die uitvliegen komen hierdoor in aanraking met het gewenste stuifmeel. Kasten die bij elkaar staan, moeten allemaal een BeeBooster voor de vliegopening krijgen. Het vormt namelijk een hindernis voor de bijen waardoor zij eerder naar de kasten zonder BeeBooster vliegen.

Het (meestal elders gekochte) stuifmeel dient in kleine porties in de BeeBooster te worden aangebracht. Als er sterk wordt gevlogen dient dit elk uur te worden aangevuld. Dit is dus behoorlijk arbeidsintensief, maar als de BeeBooster met te grote porties wordt gevuld, dan is de kans groot dat de bijen het stuifmeel gaan verzamelen en de kast inslepen voor eigen gebruik.