Bijenstal

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een bijenstal is een plaats waar bijenkasten overdekt kunnen worden opgesteld.


Een bijenstal heeft een optimale plaats als:

  • er gedurende het gehele jaar zoveel dracht in de buurt is dat het voldoende is voor de hoeveelheid geplaatste volken; dit is vaak een kwestie van ondervinding, en bovendien niet van jaar tot jaar stabiel (als boeren boer wat anders gaan verbouwen, of als veel stadsmensen hun tuinen gaan verstenen);
  • de opening van de bijenkasten naar het zuiden kunnen staan, waarbij de zon de vliegopening kan beschijnen; hierdoor gaan de bijen sneller naar buiten en aan het werk (dat kan in de winter met sneeuw ook te snel zijn, waarna ze verkleumen of door de sneeuw gedesorienteerd op de grond belanden en ook verkleumen, dan is het dus zaak om de vliegopening tijdelijk af te schermen)

Uit de criteria die zwermen bij nestselectie hanteren valt ook goed af te leiden wat een optimale plaatsing is


Het bovenstaande geeft aanwijzingen voor een voor bijen optimale plaats, dat wil echter allesbehalve zeggen dat andere plaatsen ongeschikt zijn.


Een optimale plek voor bijen is nog geen optimale plek voor buren en andere mensen die in de buurt van het bijenvolk kunnen komen. Gaat de aan- en uitvliegroute net over een looppad heen, dan is het beter om een schutting voor het bijenvolk te zetten. Door die schutting moeten de bijen hoog aan en weg vliegen en zullen dan dus niet per ongeluk tegen mensen aan vliegen of zich bedreigd gaan voelen door de nabijheid van de mensen.

De afstand van de schutting naar de kast hoeft niet per sé groot te zijn. De bijen vinden de weg wel.


Het is erg handig als er voldoende licht in de stal is. Het vinden van eitjes of de koningin is met licht soms al lastig genoeg.