Brokhoning

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit raampje bevat onvoldoende raathoning om het ook als 'Raathoning' aan te kunnen bieden. Aanbieding als 'Brokhoning' is dan een goed alternatief.
Raatbrok in honing, afgevuld met dezelfde honing en voorzien van een etiket, en gereed voor verkoop aan de echte liefhebber.

Brokhoning (ook wel Raatbrok in honing genoemd) betreft raathoning die in een pot is gedaan waarna die pot verder met vloeibare honing is afgevuld. Dit gebeurt meestal met raathoning die niet geschikt is om als raathoning te verkopen (een raam bevat bijvoorbeeld een te klein stukje raathoning).

De vloeibare honing en het stuk raat mogen van dezelfde soort zijn, maar meestal wordt voor de vloeibare honing Acaciahoning of Robiniahoning gebruikt omdat deze zeer lang vloeibaar blijft. Dat is van belang voor de verkoop want als de honing gaat kristalliseren dan zie je de raathoning immers niet meer.

Brokhoning voor de handel dient een nieuw deksel te hebben en een etiket dat aan de wettelijk eisen voldoet. Bij brokhoning moet daarbij bovendien de naam van de bijgevulde honing worden vermeld (althans, indien deze afwijkt van de raatbrok).