Dick Vunderink kast

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dick Vunderink kast. Naar hem vernoemd als groot animator voor het bijenpaviljoen op de Floriade 2002 Haarlemmermeer.

De doorzichtige Dick Vunderink kast (ook wel de Vitrinekast, of de Dick Vunderink Vitrine) is ontworpen en gebouwd door Jan de Haas en Guus Verhoeven.

De kast werd gemaakt om deel uit te maken van het bijenpaviljoen “Bee at Home” op de Floriade van 2002[1]. De kast kreeg daar een plaats binnen, in het centrum van het bijenpaviljoen.

De achtkantige kast is gemaakt van volglas en betonplex. Via een uitvliegkoker[2] konden de bijen naar buiten om te profiteren van de dracht die door de Floriade werd aangeboden.

De kast werd eind januari 2002 voorzien van 10 honingkamerramen met kunstraat en vervolgens van bijen. Hierna werden de honingkamerramen door de bijen verder uitgebouwd met natuurbouw.

De kast kreeg op de Floriade veel bekijks. Gemiddeld bezochten zo'n 1800 bezoekers per dag het paviljoen. Ruim 150 vrijwilligers gaven toelichtingen en beantwoordden de vele vragen. Het centrale thema was educatie: hoe functioneert een bijenvolk en wat kan de imker er mee.

De heer Dick Vunderink met rechts de heer Sytze Faber (toenmalig burgemeester van Hoogeveen) tijdens een opendag van de imkervereniging "de Heidebloem" Hoogeveen vanwege het 85 jarig bestaan in 1997.

De toenmalige voorzitter van de VBBN, de heer Vunderink, was één van de initiatiefnemers van het bijenpaviljoen. Nog tijdens de Floriade kwam hij (12 augustus 2002) te overlijden. Als eerbetoon werd de kast naar hem werd vernoemd.

Na afloop van de Floriade is de Dick Vunderink kast overgebracht naar het Bijenhuis te Wageningen.

Een duplicaat van de Dick Vunderink vitrine is ook te bewonderen in Kinderboerderij t' Molentje gelegen aan de Burgemeester van Rappardlaan te Heemstede, en ook inmiddels op diverse andere plaatsen in ons land.

Voetnoten

  1. Deze Floriade vond plaats, van 6 april 2002 tot 20 oktober 2002, te Haarlemmermeer
  2. Deze uitvliegkoker werd gemaakt van een type kunststof dat weinig tot geen ultraviolet licht doorlaat. Hierdoor hebben de bijen geen moeite met het vinden van de doorgang.