Duits-Normaal

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Duits-Normaal ramen kun je in geheel verschillende kasten tegenkomen. Op deze foto zitten ze in een "Drei-etager" achterbehandelingskast.

De Duits-Normaal maat is een vooral in Duitsland gebruikte raammaat van 37 centimeter breed en 22,3 centimer hoog[1], en heet daar 'Deutsch-Normal-Maß' (met de afkoring DNM). In Oostenrijk heet dezelfde maat de 'Einheitsmaß', een naam die echter tevens in Beieren als synoniem voor 'Hofmanns Einheitsrähmchen' wordt gebruikt. De Duits-Normaal maat wordt vooral in Midden- en Noord-Duitsland gebruikt, maar ook in onze Lage Landen wordt er wel enigszins mee geïmkerd[2].


Door de naam 'Duits-Normaal" zou je verwachten dat nagenoeg alle Duitsers met deze raammaat imkeren, maar dat is niet het geval. Gemiddeld gebruikt zo'n 57%[3] de Duits-Normaal maat, en in het zuiden van Duitsland veel minder dan in het noorden van Duitsland. Naast de Duits-Normaal maat wordt er in Duitsland ook veel gebruik gemaakt van onder andere de Dadant, Langstroth en Zander raammaat. Van een situatie zoals in Nederland (waar wel nagenoeg alle imkers dezelfde raammaat - te weten de simplex raammaat - gebruiken, en het gebruik van een ander raammaat een uitzondering is) is in Duitsland dus geen sprake. Waarschijnlijk is dit te danken aan de grote opgang in Duitsland eind 19e eeuw van vele verschillende achterbehandelingskasten. In onze Lage Landen werd toen nog steeds vooral met bijenkorven geïmkerd. Bij de overgang naar bovenbehandelingskasten wilde men in Duitsland wel graag de eigen oude achterbehandelingsraammaat in stand houden. Bij ons was er later veel meer sprake van een overgang van bijenkorven naar ineens onze ene simplex.


Tot aan ongeveer 1950 waren er in Duitsland nog veel meer verschillende raammaten. Toen werd de huidige Duits-Normaal maat naar voren gebracht als rekenkundig gemiddelde van de toenmalig meest gebruikte verschillende raammaten. Dit betreft dan al minstens de tweede poging tot uniformering van de vele in Duitsland gebruikte raammaten, want al in 1880 werd de raammaat van de Dathekast (ongeveer[4] 22,2 centimeter breed en 36 centimeter hoog) tot de Duits-Normaal maat verheven. De nieuwe Duits-Normaal maat wijkt daar dus fors vanaf, tenzij je die oude maat 90 graden kantelt.


Het "moderne" Duits-Normaal geldt in Duitsland als een optimale maat voor carnica volken in achterbehandelingskasten. Zowel de opkomst van de buckfastbij als de bovenbehandelinsgkasten dragen debet aan de teruggang in het gebruik van de Duits-Normaal maat, ten gunste van de reeds genoemde grotere raammaten. Om hierin mee te gaan, maar ook om een ononderbroken broednest te kunnen hebben, zijn er inmiddels ook Duits-Normaal 1 1/2 ramen met 1 1/2 x de normale hoogte.

Voetnoten

  1. Dat betreft de buitenmaten zonder oren.
  2. Meestal omdat men dan gebruik kan maken van de oorspronkelijke Segebergers die in Duitsland - voor de daar grotere markt - goedkoper zijn dan de voor onze simplexmaat aangepaste versies van de Segeberger.
  3. Dit bleek uit een onderzoek door het Deutschen Bienen-Journal, december 2011, waar 1580 imkers uit alle windstreken van Duitsland aan meededen.
  4. Dathes' Lehrbuch der Bienenzucht rekent niet in centimeters, dus dit zijn afrondingen.