Enzymen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Enzymen zijn bijzondere eiwitten die bepaalde chemische reacties mogelijk maken zonder daarbij zelf te worden verbruikt of van samenstelling te veranderen. Enzymen verbinden zich tijdens de betreffende reacties slechts tijdelijk met de te veranderen stof.

Er zijn verschillende soorten enzymen, ieder geschikt voor een eigen specifieke reactie. Veel enzymen zijn bekend vanwege hun rol in spijsverteringsprocessen[1], maar daarnaast spelen allerlei andere enzymen ook nog in veel andere processen een rol.


De meestal complex gevormde enzymen zijn kwetsbaar:

  • voor hogere temperaturen[2];
  • voor zonlicht;
  • voor microgolfstraling[3];
  • voor het simpelweg verstrijken van de tijd.

Uiteraard verschillen de verschillen de enzymen wel in kwetsbaarheid.


In het bijenvolk komen we op de volgende plaatsen enzymen tegen:


Voetnoten

  1. In dat geval breken die enzymen meestal ingewikkeldere chemische stoffen af tot eenvoudigere stoffen, die gemakkelijker in het betreffende organisme kunnen worden opgenomen.
  2. Om die reden mag bijvoorbeeld honing tijdens het oogsten, verwerken en bewaren van honing niet warmer worden dan 40 °Celsius. Na 40 minuten verwarmen op 75°Celsius zullen er geen functionerende enzymen meer over zijn.
  3. Uit onderzoeken - in onder andere Nederland, België en Duitsland - is gebleken dat verwarming van honing in een magnetron de enzymen direct vernietigd!