Februari

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inmiddels is er beslist al weer een klein broednestje waarvan de temperatuur dus op 35°C. moet worden gehouden. Hierdoor wordt er steeds meer voer verbruikt, en ook de jonge larven verbruiken voer. Vanwege dit broednestje is het inmiddels te laat voor een oxaalzuurbehandeling.

Rond deze tijd moet een volkje uit minstens vier goed bezette straatjes met bijen bestaan, maar is het minder dan kun je er eigenlijk niets meer aan verhelpen.

Handelingen

  • Voor februari geldt eigenlijk hetzelfde als voor januari: zo lang het koud is moet u eigenlijk helemaal niets in het bijenvolk doen.
  • Als u voldoende voer heeft ingewinterd hoeft u zich nergens zorgen over te maken tenzij er veel suikerkristallen op de lade liggen, want dan is veel voer gekristalliseerd en kan het volk het voer blijkbaar (vanwege het vaak winterse gebrek aan water) niet opnemen.
    • Eventueel gebrek aan voer kan het gemakkelijkst worden opgelost met een raam voer uit een volk dat over heeft. Ook kan Suikerdeeg of zelfs suikerwater (met liefst een zo hoog mogelijke concentratie aan suiker) worden gevoerd. Voor de veronderstelde effecten van drijfvoeren hoeft u niet bang te zijn.
  • Als het heel mooi weer is kunt u een korte voorjaarsinspectie houden, maar dat hoeft beslist nog niet. Soms kan dat zelfs niet eerder dan in april.
  • Zie verder het lijstje van november.

Stuifmeeldracht

Als er in februari gevlogen kan worden dan kan er wellicht ook stuifmeel worden gehaald van het sneeuwklokje of de hazelaar die in januari en februari 'naakt bloeit'.